Alkoholberoende får vägledning via nätet | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Alkoholberoende får vägledning via nätet

Akademiska sjukhuset startar e-mottagning för personer med alkoholproblem.

Robin Östberg

Kl.12:56, 14 april, 2018

Alkoholberoende får vägledning via nätet
Foto: Pixabay/Johan Wahlgren.

Om en vecka öppnar Akademiska sjukhuset en e-mottagning med syfte att göra vården mer tillgänglig. Tanken med vårdkontakt via videolänk är att underlätta för personer som söker vård för sitt alkoholberoende.

– Möjligheten att få behandling för sin alkoholproblematik via videolänk gör vården mer flexibel. Patienten kan befinna sig i princip var som helst och slipper ta sig till en mottagning, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska mottagningen på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Pilotstudien startar nästa vecka och ska pågå under ett halvår, fram till november 2018. Målgruppen är personer över 18 år med riskabel alkoholkonsumtion som i dagsläget inte har kontakt med vården.

Patienter som deltar i studien erbjuds totalt sex virtuella vårdmöten inom en tremånadersperiod. I upplägget ingår nätkontakt med läkare, uppföljning och medicinering, provtagning samt kontakt med beroendesjuksköterskor.

– Vår förhoppning är att e-mottagningen gör att fler söker sig till och accepterar att ta emot behandling. Detta ska utvärderas i pilotstudien, säger Tobias Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris

Under tre år var han delaktig i uppbyggnaden av techsajten Breakit.
Nyligen prisades Jon Mauno Pettersson för en uppmärksammad cykelgranskning.

Robin Östberg

Kl.15:59, 22 april, 2018

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris
Foto: Privat.

Jon Mauno Pettersson bor i Uppsala och jobbar som nyhetschef på techsajten Breakit, en nyhetskanal om det nya näringslivet. Nyligen fick han ta emot Guldspaden som är Sveriges tyngsta pris för grävande journalister. Priset delas årligen ut av Föreningen grävande journalister.

Tillsammans med reportern Erik Wisterberg prisades dem i kategorien Årets förnyare för en cykelgranskning där Erik infiltrerade mat-apparna Fodora och Uber Eeats som cykelbud.

– Jag är både stolt och glad över priset. Breakit är en ny aktör som bara funnits under tre års tid och det är kul att vi kan mäta oss med de största redaktionerna i landet, säger Jon Mauno Pettersson.

I samband med publiceringen livesändes wallraffandet på Breakits Facebooksida. Granskningen nådde en stor publik och ledde bland annat till högre löner för Ubers cykelbud.

– Vi kände direkt att det här greppet skulle få genomslag i branschmedier och senare plockas upp av de större medierna. För tittarna var det spännande att se hur verkligheten för ett cykelbud kunde se ut i realtid, säger han.

Innan Breakit, som i dag är en av landets största affärssajter, hade startat arbetade Jon tillsammans med sajtens kommande grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson på näringslivstidningen Dagens industri. De två sistnämnda hade saknat en nyhetskanal som bevakade den förändringsvåg som näringslivet stod inför och valde att satsa på sin företagsidé.

– När jag fick frågan om jag ville haka på var det lite kluvet att lämna tryggheten på en av Sveriges finaste tidningar, men vi kände på oss att det här skulle flyga. I början var vi bara tre och hade inte ens ett eget kontor, i dag är vi 15 personer som jobbar här, säger Jon Mauno Pettersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flogsta vårdcentral flyttar till Gottsunda

Efter allvarliga problem med lokalerna görs en snabb flytt till Gottsunda.

Robin Östberg

Kl.19:50, 22 april, 2018

Flogsta vårdcentral flyttar till Gottsunda
Foto: Arkiv.

Miljöproblemen i vårdcentralens lokaler i Flogsta har lett till att flera medarbetare i dag är sjukskrivna. Nu ska hela verksamheter flyttas tillfälligt till lokaler i Gottsunda. Inget flyttdatum är spikat men flytten ”ska göras skyndsamt”.

– Vi beklagar att de listade patienterna nu kan få längre till sin vårdcentral, men vi måste sätta både patienternas och personalens hälsa främst, säger Tord Jansson, planerings- och försörjningschef för Region Uppsalas primärvård.

LÄS MER: Efter larm om insjuknad personal: vårdcentralen letar ny lokal

Flogsta vårdcentral erbjuder primärvård för drygt 13 000 invånare och har ett 60-tal medarbetare. Under flera år har lokalerna haft återkommande problem med inomhusmiljön med bland annat mögel, fukt och skadliga ämnet i luften. Trots att vårdcentralen för drygt tio år sedan evakuerades har problemen på senare tid förvärrats. Problemen har både lett till att personal insjuknat och sagt upp sig.

Efter att huvudskyddsombudet slog larm har en ny handlingsplan nu tagits gram.

– Fastighetsägaren som vi hyr lokalen av har haft planera på att renovera, men vi kan inte invänta detta. Vi har nått vägs ände och måste evakuera så fort det är praktiskt möjligt, säger Tord Jansson.

Förutsatt att Region Uppsala och fastighetsägaren kommer överens, ska vårdcentralen tillfälligt att inrymmas i lokaler i anslutning till Gottsunda centrum.

Flogsta vårdcentral håller öppet som vanligt fram till flytten. På grund rådande personalsituation kan dock tillgången till besökstider vara något begränsad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten

En sökinsats pågick under söndagsförmiddagen efter att anhöriga anmält till polisen att kvinnan var försvunnen.

Magnus Jansson

Kl.10:58, 22 april, 2018

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten
Arkivfoto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen gick polisen ut med en efterlysning av en 74-årig, dement kvinna som försvunnit i Ekeby.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, sa Tor Stens, RLC-befäl på polisen till 24Uppsala tidigare under förmiddagen.

LÄS MER: Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats av allmänheten klockan 10.21. Hon ska då ha befunnit sig vid brukshundsklubben i Uppsala och mådde under omständigheterna bra.

Hon har nu återförenats med sina anhöriga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng