Uppsalabon ska måla sig till SM-guld | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Uppsalabon ska måla sig till SM-guld

Gymnasieeleven Fanny Larsson har en pallplats i sikte under Yrkes-SM i måleri på hemmaplan.

Robin Östberg

Kl.07:55, 15 april, 2018

Uppsalabon ska måla sig till SM-guld
Fanny Larsson, målarelev på Uppsala yrkesgymnasium. Foto: Nisse Hvidfeldt.

Fanny Larsson pluggar till målare på Uppsala yrkesgymnasium. I slutet av april tävlar hon i Yrkes-SM som i år går av stapeln i Uppsala. Under ett informationsmöte för ett par veckor sedan fick hon veta hur upplägget på tävlingen kommer se ut.

– Det är ett bås med tre väggar. Mot ena väggen står en dörr och där ska vi tapetsera, på den andra väggen ska vi göra en bildöverföring och på tredje blir det en fri dekoration, säger hon och fortsätter:

– Under uttagningen i december ingick också en fri dekoration som har likheter med den vi nu ska göra. Eftersom vi fått i förväg fått kunskap om tävlingsmomenten känner jag mig rätt så förberedd.

Hur ser dina förberedelser ut?
– Jag har tränat i skolan på olika moment också kommer det vara en dag då medier är inbjudna. Det blir som en träningsdag inför SM.

Måleri är en av flera yrkeskategorier som tävlar under i Yrkes-SM i Uppsala den 25-27 april. Tävlingen går på tid och deltagarna bedöms efter kriterier som kvalitet, kreativitet och utförande. Segrar gör den som fått högst totalpoäng. Fanny Larsson ser med tillförsikt fram emot tävlingen.

– Jag kommer att gå för en pallplats, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris

Under tre år var han delaktig i uppbyggnaden av techsajten Breakit.
Nyligen prisades Jon Mauno Pettersson för en uppmärksammad cykelgranskning.

Robin Östberg

Kl.15:59, 22 april, 2018

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris
Foto: Privat.

Jon Mauno Pettersson bor i Uppsala och jobbar som nyhetschef på techsajten Breakit, en nyhetskanal om det nya näringslivet. Nyligen fick han ta emot Guldspaden som är Sveriges tyngsta pris för grävande journalister. Priset delas årligen ut av Föreningen grävande journalister.

Tillsammans med reportern Erik Wisterberg prisades dem i kategorien Årets förnyare för en cykelgranskning där Erik infiltrerade mat-apparna Fodora och Uber Eeats som cykelbud.

– Jag är både stolt och glad över priset. Breakit är en ny aktör som bara funnits under tre års tid och det är kul att vi kan mäta oss med de största redaktionerna i landet, säger Jon Mauno Pettersson.

I samband med publiceringen livesändes wallraffandet på Breakits Facebooksida. Granskningen nådde en stor publik och ledde bland annat till högre löner för Ubers cykelbud.

– Vi kände direkt att det här greppet skulle få genomslag i branschmedier och senare plockas upp av de större medierna. För tittarna var det spännande att se hur verkligheten för ett cykelbud kunde se ut i realtid, säger han.

Innan Breakit, som i dag är en av landets största affärssajter, hade startat arbetade Jon tillsammans med sajtens kommande grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson på näringslivstidningen Dagens industri. De två sistnämnda hade saknat en nyhetskanal som bevakade den förändringsvåg som näringslivet stod inför och valde att satsa på sin företagsidé.

– När jag fick frågan om jag ville haka på var det lite kluvet att lämna tryggheten på en av Sveriges finaste tidningar, men vi kände på oss att det här skulle flyga. I början var vi bara tre och hade inte ens ett eget kontor, i dag är vi 15 personer som jobbar här, säger Jon Mauno Pettersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är yrkena där du enklast får jobb i framtiden

Måndag den 16 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på högskolor och universitet.

Magnus Jansson

Kl.11:39, 9 april, 2018

Här är yrkena där du enklast får jobb i framtiden
Arkivfoto: Pixabay

Måndag den 16 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på högskolor och universitet. Arbetsförmedlingen spår att många kommer ha goda chanser till att hitta ett jobb efter examen. De högutbildade kommer vara eftertraktade på arbetsmarknaden även i fortsättningen.

– Med en avslutad högskoleutbildning har man i de flesta fall goda jobbmöjligheter. Detta gäller både nu och på längre sikt, även den dag konjunkturen vänder nedåt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Bland yrkena på högskolenivå – där man har bäst chans till jobb inom en femårsperiod – finns bland annat olika läraryrken, IT-yrken, vårdyrken och ingenjörsyrken.

– Det är alltid bra att läsa en utbildning som leder till ett tydligt yrke. Då blir man mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det är förstås viktigt att läsa något som man är intresserad av, men det är också bra att titta på våra prognoser som visar var jobben finns på lite längre sikt. Då får man en bra bild av vad som väntar när man är klar med sin utbildning, säger Annelie Almérus.

Yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb om 5 år (i riket)

• Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning
• Förskollärare
• Grundutbildade sjuksköterskor
• Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
• Läkare
• Lärare i yrkesämnen
• Mjukvaru- och systemutvecklare
• Röntgensjuksköterskor
• Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
• Speciallärare och specialpedagoger

Yrken på högskolenivå där det är svårare att få jobb om 5 år (i riket)

• Banktjänsteman
• Chefssekreterare och VD-assistenter
• Finansanalytiker och investeringsrådgivare
• Fotografer
• Grafiska formgivare
• Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
• Journalister
• Musiker, sångare, kompositörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stäng