Gratis arbetslokal ska locka unga konstnärer till Uppsala | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Gratis arbetslokal ska locka unga konstnärer till Uppsala

Med ett nytt kulturstipendium vill Uppsala kommun locka unga bildkonstnärer till stan.

Robin Östberg

Kl.07:00, 16 april, 2018

Gratis arbetslokal ska locka unga konstnärer till Uppsala
Foto: Pixabay.

Under ett års tid får stipendiaten tillgång till fri ataljé i Ulleråker. Konstnären får också chans till en mindre utställning på Uppsala konstmuseum.

Behöriga att söka stipendiet är de som avlagt en masterexamen i konst vid svensk konsthögskola eller motsvarande de senaste tre åren.

– Uppsala växer, och kulturnämnden arbetar aktivt för ett ännu mer livaktigt och växande kulturliv. Det nya stipendiet ger nya konstnärer en möjlighet att etablera sig i Uppsala och bidra till kommunens fortsatta vitalitet som kulturstad, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Ansökningstiden för stipendiet är 15 april–15 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öppet hus för nystartad konstateljé

Kulturskapare får nu större möjligheter till kreativa samarbeten i lokalerna i Ulleråker.

Robin Östberg

Kl.07:07, 20 april, 2018

Öppet hus för nystartad konstateljé
Hospitalet, Ulleråker. Foto: Stewen Quigley.

Ateljéföreningen Hospitalet är en nystartad förening för yrkesverksamma kulturskapare som håller till i den gamla sjukhusbyggnaden Hospitalet i Ulleråker. På initiativ av kulturnämnden har bland annat konstnärer och författare fått en gemensam plats att verka från. Förhoppningsvis ska nya kreativa samarbeten uppstå.

Nu på söndag den 22 april håller föreningen öppet hus. Då kan nyfikna få ta del av konstnärsateljéerna och skrivarstugorna. På plats finns för att inviga kommer kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson att finnas.

– Att kunna erbjuda fler kulturskapare tillgång till bra arbetslokaler och kreativ gemenskap är en målsättning för kulturnämnden. Att konsten och kulturen dessutom får plats på ett så tidigt stadium i det stora stadsutvecklingsprojektet Ulleråker känns extra roligt, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga vuxna skapar konst med olika uttryck

Ny utställning ska symbolisera livet som ung i Gottsunda.

Robin Östberg

Kl.08:57, 17 april, 2018

Unga vuxna skapar konst med olika uttryck
Foto: SyskonSKAP.

Titeln på utställningen som visas upp 19 april-13 maj på Uppsala konstmuseum är ”756 Slottet – G4L”. Här har unga vuxna från Gottsunda fått skapa konst med olika uttryck. I projektrummet Studio 4 visas teckning, grafiska tryck och foto som beskriver livet som ung i orten.

– Många av ungdomarna skriver egna texter och Rap-musiken är en viktig kanal för att uttrycka sig och berätta om sina verkligheter, säger José David Hildebrand, en av projektets konstnärliga ledare.

Gottsunda är en plats som alla har en åsikt om, därför blir ungdomarnas egna berättelser extra viktiga. 756 Slottet – G4L, själva titeln blir en ordlek med föreställningar om vad som är nära och distanserat, mentalt eller geografiskt, men också en kärleksförklaring till orten, Gottsunda for life.

Utställningen har invigning torsdag den 19 april där det kommer att hållas tal av Daniel Werkmäster på Uppsala konstmuseum och Erik Annerborn som är projektledare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grusade proffsdrömmar blev startskottet som författare

Uppsalastudenten kombinerade högskolestudier med författandet av sin debutthriller ”Kyldygnet”.

Robin Östberg

Kl.21:00, 14 april, 2018

Grusade proffsdrömmar blev startskottet som författare
Foto: Hans Jonsson.

24-årige Philip Birk som läser till historielärare vid Uppsala universitet kom i slutet av mars ut med sin debutthriller. Kortfattat handlar boken om hur Danmarks dyraste målning genom tiderna blir stulen från nationalmuseet i Köpenhamn under en våldsam stöt – och spåren ska komma att leda till en Malmöbaserad liga…

– Jag ville skriva en tempofylld berättelse och hade som målsättning att mina kompisar, som vanligtvis inte läser så mycket, skulle fastna för den. Känslan av att få positiv respons från alla som hörde av sig var obeskrivlig, säger Philip Birk.

Epiteten debutant är en sanning med modifikation eftersom att Philip redan under gymnasietiden gav ut två historieromaner på eget förlag. Historieintresset började odlas under skolåren och filmer som ”Gladiator” eldade på intresset ytterligare.

– Den har jag sett ett tiotal gånger. Jag har även läst många äventyrsromaner om antikens Rom. Mina första två böcker utspelar sig under den tidsepoken, säger han.

Under uppväxten närde 24-åringen en dröm om att en dag bli fotbollsproffs. Men en skada i tonåren skulle punktera den visionen.

– Det började med en stukning när jag hoppade upp på en lagkompis efter att jag gjort mitt första a-lagsmål. I nästa match ett par dagar senare var foten tejpad men fortfarande försvagad. I samband med att jag glidtacklade ihop med en kille gick både vad- och skenbenet av.

Philip berättar att han kände sig invalidiserad tiden efter skadan och spenderade därmed mycket tid i hemmet. När han plötsligt hade oceaner av tid började ägna sig allt mer åt skrivandet – och en ny dröm började formuleras för hans inre.

– Jag har samma inställning till skrivandet som till fotbollen. Då jag aldrig har varit personen med den naturliga talangen har jag i stället försökt väga upp det med en högre arbetsmoral.

Hur gick det skriva samtidigt som du pluggade heltid?

– Fördelen med universitet är att man kan styra sin egen tid. Vissa dagar kommer man hem vid fyratiden på eftermiddagen, tar två koppar kaffe och börjar dagens andra arbetspass. Andra dagar när undervisningen sker senare på dagen försöker jag jobba 4-5 timmar innan universitetet.

Philip Birk ligger inte på latsidan. Redan nu har den unge författaren börjat arbeta med uppföljaren till ”Kyldygnet”. För att hinna i mål i tid gäller det att ha struktur.

– Jag skriver min B-uppsats samtidigt så det blir en avvägning mellan författarskapet och det vetenskapliga. I sommar kommer jag vara ledig och målsättningen är att då lägga in den tunga satsningen, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gustavianum ställer ut i Japan – med kunglig glans

Uppsala universitetsmuseum producerar en utställning med skatter ur universitets samling som visas upp i Tokyo, Japan.

Robin Östberg

Kl.13:08, 12 april, 2018

Gustavianum ställer ut i Japan – med kunglig glans
Lucernalmikroskop, använt av Carl Peter Thunberg (1743–1828) London, ca 1790 Evolutionsmuseet, Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt.

Utställningen som ska visas upp i Japans huvudstad Tokyo handlar om samspelet mellan konst och vetenskap under 1600-1700-talet. Fokuset riktas mot tre kända Uppsalagestalter: Olof Rudbeck, Carl von Linné och Carl Peter Thunberg.

– Det ska presenteras målningar, magnifika böcker och unika föremål ur universitetets samlingar med anknytning till de internationella vetenskapspionjärerna från Uppsala, säger biträdande museichef Mikael Ahlund, i ett pressmeddelande.

”The Art of Natural Science in Sweden” är benämningen på utställningen som är ett resultat av ett samarbete mellan Gustavianum och Tokyos universitetsmuseum och visas upp i museilokalen Intermediatheque, som ligger i centrala Tokyo. Under invigningen den 23 april kommer det svenska kungaparet och det japanska kejsarparet att närvara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Språkträning kombineras med sagostunder

I ett nytt projekt kombineras sagostunder för barn med diskussioner om svenska böcker för vuxna.

Robin Östberg

Kl.10:38, 6 april, 2018

Språkträning kombineras med sagostunder
Foto: Pixabay.

Den 8 april kommer Upppsala stadsbiblioteket ha sin första träff i det nya projektet. Som språkträning blir det bokprat för föräldrar kombinerat med sagostunder för barn på dari och persiska. Medan barnen är fängslade av sagor kan föräldrarna tillsammans diskutera böcker på svenska.

– Det här är ett enkelt sätt att träna svenska. Både för de som bott i Uppsala ett tag och för de som är nyanlända. Vi läser en bok tillsammans och de som vill kan låna hem boken och läsa hemma. Alla är välkomna och man behöver inte boka tid, berättar Nasima Bigzad på Stadsbiblioteket, i ett pressmeddelande.

Projektet är ett led i arbetet att utveckla språkmöjligheterna för människor med annat modersmål än svenska, en grupp som är prioriterad i den nya biblioteksplanen som antogs i början av mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng