KLART: Då öppnar nya tandvårdskliniken | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

KLART: Då öppnar nya tandvårdskliniken

Stationens tandvårdsklinik bygger ut med fyra rum för att öka tillgängligheten på övriga kliniker.

Robin Östberg

Kl.19:55, 16 april, 2018

KLART: Då öppnar nya tandvårdskliniken
Foto: Katja Lundgren.

Den nya kliniken Folktandvården Stationen öppnar dörrarna onsdagen den 18 april. Den officiella invigningen sker av regionråd Vivianne Macdisi (S) och tandvårdsdirektör Gunilla Swanholm under förmiddagen samma dag.

Kliniken som är belägen vid Uppsala resecentrum ska erbjuda korta besök för undersökningar och enklare behandlingar och vänder sig till personer som önskar förebyggande tandvård som inte har några akuta besvär.

Nybyggnationen är en del av Folktandvårdens arbete med att möta en växande befolkning. I år sker en historisk utbyggnad av Folktandvården i Uppsala län med totalt elva rum.

– Stationen är ett nytt grepp för oss, där vi effektivt nyttjar våra resurser genom valda patientgrupper och yrkeskategorier. Det känns väldigt spännande och vi ser fram emot att ökat tillgängligheten ännu mer, säger tandvårdsdirektör Gunilla Swanholm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ett helhetsgrepp om livet på landet

Mässan tar avstamp landsbygdens utveckling och drömmen om ett hus på landet.

Robin Östberg

Kl.07:23, 21 april, 2018

Ett helhetsgrepp om livet på landet
Foto: Mehdi Bagherzadeh.

Under lördagen arrangerar Uppsala kommun den årliga landsbygdsmässan på UKK. På mässan får besökarna chansen att ställa frågor kring kommunens första landsbygdsprogram som antogs för drygt ett år sedan.

På plats kommer också tv-profilen och byggnadsantikvarien Erika Åberg vara för att berätta om drömmen att bo på landet och om byggnadsvård som livsstil. Nyligen har hon synts i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”, där hon besöker hus med spännande historia.

Hon menar att livet på landet både har sina för- och nackdelar, i synnerhet om man är i färd att restaurera ett gammalt hus.

– För mig är det självvalt. När man köpt ett hus och ska påbörja projektet kan det gå i cykler. Under den romantiska uppstarten känner man sig nyförälskad. När man kommit igång och rivit en del så planas den känslan ut något. Mot slutet när man håller på att ledsna gäller det att hänga kvar och orka avsluta, säger Erika Åberg.

Ett vanligt misstag som folk gör är att man börjar klandra sig själv när man räknat fel och projektet inte går som planerat.

– När man räknat fel på tidsåtgången och projektet blir många stressade och då gäller det att ta sig tid, säger hon.

På mässan kommer även kommunens samhällsplanerare Katarina Fehler berätta om den översiktsplan som möjliggör för landsbygdens långsiktiga utveckling.

–Målet är att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Det arbetet har bara börjat och mer satsningar kommer att behövas för att Uppsala ska hålla ihop. Jag ser fram emot att träffa Uppsalaborna på landsbygdsmässan och diskutera hur vi tillsammans kan utveckla vår landsbygd, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Utöver de 20-talet utställarna från kommunen kommer besökarna även bjudas på lokal mat och byggemenskaper via ”speakers corner”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån

Bron ska stå klar efter sommaren.

Robin Östberg

Kl.19:31, 19 april, 2018

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån
Foto: Arkiv.

Länge har cyklister och fotgängare saknat en bro som förbinder östra och västra sidan av Fyrisån vid Årike Fyris. Sedan slutet av 1990-talet har Vindbron varit stängd för trafik.

– Äntligen får vi tillbaka Vindbron som gör det möjligt och cykla och gå över Fyrisån i Årike Fyris. Bron är en viktig länk som förbinder den östra och västra sidan av ån i den här delen av Uppsala, där vi både bygger bostäder i nya stadsdelar och skyddar stadsnära natur, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Bron kommer att byggas i höjd med Vindbrovägen och ska bli en öppningsbar rullbro med en segelfri höjd på två meter. Bygget startar under våren och bron kommer att stå klar efter sommaren.

Den totala kostaden är 20 miljoner kronor och Uppsala kommun har fått närmare åtta miljoner kronor i statligt stöd. Byggnationen är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

S-ledaren: 100 nya poliser behövs i Uppsala

Tidigare inrikesministern menar att fler poliser behövs för att fortsätta arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Robin Östberg

Kl.16:58, 18 april, 2018

S-ledaren: 100 nya poliser behövs i Uppsala
Foto: Bildbyrån.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman besökte på onsdagen Uppsala där han framförde att Uppsala behöver nyanställa 100 poliser framöver för att kunna fortsätta det framgångsrika arbetet mot den organiserade brottsligheten, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. 

Fram till år 2024 vill Socialdemokraterna ha 10 000 nya poliser i hela landet en budget för polismyndigheten som ökar med sju miljarder de kommande åren.

Under Ygemans visit i Uppsala mötte han ledningen för Polisregion Mitt.

– Poliserna i Uppsala i dag gör ett fantastiskt jobb, men de behöver bli fler för att hålla i det, sade Anders Ygeman, till SVT.

S-ledaren menar att en del av lösningen på personalbristen inom polisen är förbättrade arbetsvillkor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Gratis resor för skolelever i sommar

Skolelever får under sommaren åka med UL:s trafik kostnadsfritt.

Robin Östberg

Kl.11:26, 18 april, 2018

BESKEDET: Gratis resor för skolelever i sommar
Foto: Arkiv.

Elever som gått ut årskurs  6, 7, 8 och 9 samt årskurs 1 och 2 i gymnasiet kostnadsfritt resa med UL:s buss- och tågtrafik. Det beslutade kollektivtrafiknämnden vid tisdagens sammanträde 17 april.

– Regeringen har föreslagit ett statligt stöd för att finansiera kostnadsfri kollektivtrafik för skolungdomar och förutsatt att förslaget går igenom kommer länets ungdomar som går ut grundskolans årskurs 6, 7, 8 och 9 samt gymnasieskolans årskurs 1 och 2 att få kostnadsfria resor under sommarlovet, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det är positivt att ungdomar får möjlighet att resa med bussar och tåg i stället för att antingen bli skjutsade med bil till aktiviteter eller sommarjobb under sommarlovet, eller avstå från att vara med. Det ger ungdomarna större frihet samtidigt som resorna görs mera klimatsmart, säger Bertil Kinnunen.

Genom det statliga stödet räknar kollektivtrafiknämnden med att det inte blir något intäktsbortfall på grund av färre sålda sommarlovsbiljetter.

I Uppsala län är det cirka 25 000 ungdomar som omfattas och får fritt resande under juni, juli och augusti. UL kommer att skicka ut biljetter till alla som enligt uppgifter från länets kommuner tillhör de årskurser som regeringen beslutat ska få fritt resande under sommarlovet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här öppnar Uppsalas nya barnmorskemottagning

Två erfarna barnmorskor kommer att arbeta på mottagningen från dag ett.

Robin Östberg

Kl.17:59, 17 april, 2018

KLART: Här öppnar Uppsalas nya barnmorskemottagning
Malin Unebrand Almgren, leg. barnmorska. Foto: Ekeby hälsocenter.

Den 2 maj öppnar Ekeby Barnmorskemottagning i Uppsala. Mottagningen huserar i lokaler i Ekeby bruk och två erfarna barnmorskor kommer att arbeta på mottagningen från start. Ett avtal mellan Ekeby Hälsocenter och Region Uppsala om mottagningen är påskrivet och klart.

Barnmorskemottagningen kommer bland annat erbjuda graviditetsövervakning, preventivmedelsrådgivning och gynekologisk cellprovstagning. Här kommer det också pågå ett arbete för att förebygga och minska antalet sexuellt överförbara sjukdomar.

LÄS MER: KLART: Då öppnar nya tandvårdskliniken

– Med vår nya barnmorskemottagning breddar vi nu ytterligare vårt utbud av hälso-och sjukvårdstjänster. Den blir ett viktigt komplement till vårdcentralen, vår BVC och vår gynmottagning, säger verksamhetschefen Helena Hovstadius, i ett pressmeddelande.

Två legitimerade barnmorskor kommer att ansvara för mottagningen: Malin Unebrand Almgren och Calise Lindholm Karlsson. Båda har lång och gedigen erfarenhet inom yrket.

– Jag tycker mycket om att arbeta på barnmorskemottagning eftersom det är så brett och skiftande – från omhändertagande av blivande familjer till preventivmedelsrådgivning, förebyggande arbete när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar samt gynekologisk cellprovtagning, säger Malin Unebrand Almgren.

 

FaktaRedan den 27 april öppnar telefonmottagningen då patienterna kan ringa för rådgivning och besöksbokning hos Ekeby Barnmorskemottagning.

Onlinebokning via www.1177.se öppnar också den 27 april. Där kan man boka tid för gynekologiska cellprov och sexuellt överförbara sjukdomar. För att boka tid loggar man in på 1177 Vårdguiden och söker på "Ekeby Barnmorskemottagning".

 

Källa: Ekeby hälsocenter. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng