Uppsalas äldre tvingas stanna längst på sjukhus | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Uppsalas äldre tvingas stanna längst på sjukhus

Trots att de är friska tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar. Så ser det ut i Uppsala.

Robin Östberg

Kl.17:14, 16 april, 2018

Uppsalas äldre tvingas stanna längst på sjukhus
Foto: Pixabay.

Många äldre tvingas ligga kvar på sjukhuset i flera dagar, trots att de är friska nog att gå hem, visar en rapport från Socialstyrelsen.

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Många av de äldre behöver fortsatt vård efter utskrivning, men då är det vanligen kommunen som tar över vårdansvaret.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt.

Väntetiden på att bli utskriven varierar i landet, i Uppsala län fick utskrivningsklara patienter vänta på hemgång i snitt 7,4 dagar under 2017. Det är den längsta väntetiden bland landets samtliga län. Näst längst väntetid hade Norrbottens län med ett snitt på 6,7 dagar.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt.

Bara tre län i landet klarade av en genomsnittlig väntetid på max tre dagar. Därefter tvingas kommunerna betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Behöver hjälp med att rädda Uppsalas grodor

Trafikverket vill ha in tips om vägsträckor där många grodor blir överkörda.

Robin Östberg

Kl.15:00, 13 april, 2018

Behöver hjälp med att rädda Uppsalas grodor
Foto: Bildbyrån/Emil Malmborg.

Trafikverket startar en omfattande inventering av groddjur i bland annat Uppsala län. Syftet med projektet är att lokalisera vägsträckor där många av groddjuren blir överkörda.

I myndighetens uppdrag ingår att göra vägarna säkrare för både människor och djur. Den allt mer intensiva trafiken är ett allvarligt hot mot groddjur. Förhoppningen är att inventeringen ska bidra med kunskap om vilka sträckor som är extra farliga. Därefter ska eventuella åtgärder för att skapa säkrare passager för groddjuren sättas in. Därför vill Trafikverket nu ha in tips från allmänheten på sådana sträckor.

– Transportsystemet påverkar djur och växter, bland annat genom att vara barriärer i djurens väg. Aktuella åtgärder för groddjur består främst av att minska den trafikrelaterade dödligheten, säger David Brobäck, miljöspecialist på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Utöver Uppsala ingår bland annat Västmanlands, Södermanlands och Örebro län i inventeringen. Allmänheten kan gå in på Trafikverkets webbplats och fylla i på en karta var man sett trafikdödade groddjur.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cykelparkeringen vid Resecentrum stängs av

Under tiden som fler cykeplplatser skapas hålls den nuvarande parkeringen stängd.

Robin Östberg

Kl.14:44, 10 april, 2018

Cykelparkeringen vid Resecentrum stängs av
Foto: Flickr/Karin Jonsson.

Som 24Uppsala rapporterat i tidigare artiklar stängdes den nuvarande cykelparkeringen i Resecentrums norra del under måndagen av.

Cykelplatserna ska bli fler och bland annat skapas två våningar med cykelställ längs Stadshusgatan.

LÄS MER: Uppsala kan få p-hus för tusentals cyklar

– Allt handlar om att förbereda för bygget av ett cykelgarage på den södra sidan av Resecentrum, säger Gustav Törnquist, bygg- och fastighetschef på Uppsala Parkering, till SVT Nyheter Uppsala. 

Enligt SVT ska bygget av garaget påbörjas någon gång under sommaren alternativt hösten, om allt går enligt planerna. Dock finns ännu inget bygglov på plats. När byggnationen väl startar kommer även parkeringen på den södra sidan att stängas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bebis skadades i skötbordsolycka – åtalet läggs ner

Förundersökningen i fallet med det spädbarn som skadades när ett skötbord rasade ihop på Akademiska sjukhuset läggs ner.

Robin Östberg

Kl.21:31, 4 april, 2018

Bebis skadades i skötbordsolycka – åtalet läggs ner
Genrebild: Pixabay.

Händelsen skedde i november förra året på Akademiska sjukhuset då en två månader gammal bäbis klämskadades när mamman skulle byta blöja på barnet. Skötbordet släppte då från väggen och rasade ihop. Barnet blev kvar på sjukhuset ett par dygn, men bedömdes ha klarat sig utan allvarliga skador.

Händelsen ledde dels till en polisanmälan och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om misstänkt vårdskada. UNT rapporterar nu att åklagaren inte kommer väcka åtal i ärendet.

LÄS MER: Skötbord rasade ihop – spädbarn skadades på sjukhuset

– Av rättsintyget över barnets skador framgår att det rört sig om ett blåmärke och smärtreaktioner. Det kan inte bedömas som annat än ringa kroppsskada i juridiskt avseende, vilket inte leder till åtal, säger kammaråklagare Tomas Eriksson, till tidningen och fortsätter:

– Enligt rättsläkaren kommer händelsen inte att leda till några bestående men för barnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Det hemsökta Uppsala

Här är några av Uppsalas mest hemsökta hus där osaliga andar tycks trivas och går igen.

Hero Amin

Kl.17:34, 19 februari, 2018

6 bilder
 • Foto: Privat.
  Foto: Privat.
 • Gimo Herrgård. Foto: Skärmdump.
  Gimo Herrgård. Foto: Skärmdump.
 • Krusenberg herrgård. Foto: Skärmdump.
  Krusenberg herrgård. Foto: Skärmdump.
 • Skoklosters slott. Foto: Skärmdump.
  Skoklosters slott. Foto: Skärmdump.
 • Mörby slottsruin. Foto: Skärmdump.
  Mörby slottsruin. Foto: Skärmdump.
 • Katedralskolan. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Katedralskolan. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Uppsala var en gång i tiden sedd som Svearikets maktcentra, det visar bland annat de tre kullar som är typiska för Uppsala, där tre kungar sen 500-talet ligger begravda. Den här faktan gör det kanske inte så märkligt att det ryktas om att många huskvarter, kyrkor, slott och hus i Uppsala är hemsökta av osaliga andar från en svunnen tid.

Om spöken finns vet vi inte. Allt vi vet är att det kan vara spännande och lite mystiskt att få läsvärda berättelser från platser som här i Uppsala sägs vara hemsökta av osaliga andar. Här nedan tänkte vi därför lista några av de platser som det sägs spöka på. För att se om det finns någon som helst sanningshalt i de beryktade spökhistorierna tänkte vi i ett senare reportage göra besök på någon av platserna för att se om det går att bevisa om det verkligen spökar där.

Katedralskolans historia går långt tillbaka till 1200-talet då skolan grundades. Så, med tanke på den faktan, och att en del av skolans nuvarande delar går ända tillbaka till 1800-talet, gör det kanske inte så märkligt att skolan hamnar långt upp i träfflistan på Google när man söker på hemsökta hus i Uppsala.

Det sägs nämligen att skolan bland annat hemsöks av gengångare som nattetid drar fram i skolkorridorerna. Trots att ingen befunnit sig i skollokalerna vittnas det bland annat om läten som låter som eleversorl, skrik i korridorerna och skuggor som rör sig fram.

Enligt vittnesmål har även en vålnad med ett elakt flin setts skymta fram i de gamla skolkorridorerna. Man tror att mannen antingen kan vara Pehr Gustaf Boivie, Rudolf Annerstedt, eller Manfred Floderus som var rektorer vid skolan under 1800-talet.

En av dessa rektorer som sägs vara den som hemsöker skolan tycks ha varit känd för att ha behandlat eleverna elakt och använt grymma metoder som bestraffning.

I ett av skolans stora källarvalv ska en ung man som var student på skolan ha hängt sig, efter att ha missat sin studentexamen 1910. Nu hemsöker han valvet där han tog sitt liv, genom att klädd i samma kostym, stå med en blodig studentmössa i handen.

Ytterligare en plats som i skolan sägs vara hemsökt är skolbiblioteket där en gammal bibliotekarie som jobbade på skolan under 1800-talet ska ha blivit sedd bland bokhyllorna. Damen som sägs vara klädd i tidstypiska sekelskifteskläder, har blekt ansikte och en iskall blick.

På Krusenberg herrgård utanför Uppsala sägs den Vita frun hemsöka herrgårdens rosa matsal. Man vet inte helt säkert, men tror att hon kan ha arbetat som kokerska på herrgården en gång i tiden. Om någon av gästerna sätter sig på den stol som i matsalen är reserverad för henne, sägs personalen fråga om gästen verkligen vill sitta i knät på ett spöke, vilket många inte vill.

Enligt utsago från dem som sett henne, lär hon vara vacker och tycks av skygghet bara visa sig för kvinnor. Vidare kommer hon bara fram efter skymning, och enligt mediet Terry Evens, som besökt huset ska det ha visat sig att Vita Frun är gårdens skyddsande. Bland annat kan man märka av hennes närvaro genom att ljuskronorna i taket börjar gunga och ljud av bestick som slamrar.

Domtrappkällaren, restaurangen i fästningen runt Domkyrkan sägs spöka. Restauranglokalerna som är inrymda runt Domtrappan har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet och ingick en gång i tiden i försvarsmuren som skulle ge skydd åt Domkyrkan. Även i butikslokalerna som ligger i småhusen längs med fästning omkring Domkyrkan vittnas det om spöken.

Skoklosters slott som upprättades på 1600-talet är ett av Europas mest kända slott i barockstil. På slottet sägs Erik Brahe spöka om natten då han försöker bränna upp bevisen som han avslöjades för 1756, då han fanns som medskyldig till en konspiration som ville utöka kungamakten. Brahe dömdes till döden och tillsammans med hustrun sägs båda gå igen i slottet.

Gimo herrgård från 1700-talet sägs hemsökas av Sofia som ryktas gå igen på grund av att hon sett sin man med en älskarinna. Hon ska ofta ha visat sig för gifta män som varit på besök i slottet som hon tros ha ogillat. Sofia ska inte vara farlig och har inte skadat någon med flyttar omkring på saker som exempelvis möbler i herrgården.

Mörby slottsruin sägs vara skrämmande efter mörkrets inbrott. Dagtid ska platsen vara nästintill idyllisk. Här ska självaste djävulen ha sett stryka omkring bland ruinerna i skepnad av en stor svart hund, och platsen sägs även hemsökas av osaliga andar som inte kan slå sig fria från den olycka kärlek som de upplevde när de var i livet.

Här går bland annat även den vita frun igen som ska ha försökt fly med sin älskade när han drunknade i en dysjö i närheten av ruinen.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läsarbild i Uppsala ger hopp om våren

Med tanke på Alla hjärtans dag tänkte vi på 24Uppsala värma Uppsalaborna med ett vårtecken som en läsare skickade in under dagen.

Hero Amin

Kl.15:49, 14 februari, 2018

Läsarbild i Uppsala ger hopp om våren
Foto: Lena Johansson.

Så här års kan många känna sig trötta på det omväxlande kyliga vintervädret. Något som då kan väcka hopp om att våren snart här är att se sig om efter vårtecken. Det gjorde Lena Johansson när hon var ute för att rasta hunden.

På bilden som hon skickade in till redaktionen växer en blomma upp ur isen som omger den, liksom en symbolik för den nalkandes våren som snart är här och solen som kommer spräcka igenom vintermörkret.

– Det finns hopp !!! Hittade denna på hundpromenaden i Stabby idag. Underbart:), skriver Lena Johansson i mejlet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng