15 enkla tips som gör dig till grillspecialist | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

15 enkla tips som gör dig till grillspecialist

Våren har firats in i Sverige och grillsäsongen är igång på allvar. Här är tipsen som gör dig till en mästare.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:30, 1 maj, 2018

15 enkla tips som gör dig till grillspecialist
Foto: Pixabay

Grillsäsongen har börjat på allvar och på de flesta ställen går det att känna doften av en nygrillad köttbit. Men då och då händer det att köttet blir bränt eller att fisken fastnar på gallret. Här är 15 enkla tips från Mitt kök som gör dig till sommarens grillspecialist.

1. Det viktigaste – grillen
Det är ingen hemlighet att en bättre grill gör det lättare att lyckas med det du grillar. En grill som det går att reglera värmen på är att föredra. En tunnare biff ska grillas på hög värme under kort tid, medan exempelvis kycklinglår behöver grillas på lägre värme under längre tid.

2. Locket på grillen
Många använder aldrig locket på grillen. Men faktum är att ett lock kan hjälpa på många sätt. Med locket får du en grill och en ugn i ett och maten blir då jämnare och snabbare tillagad. Med locket på går det både att grilla en stek och grädda en potatisgratäng samtidigt.

3. Placering av grillen är a och o
En så enkel sak som att ställa grillen på en plats med lä underlättar ditt grillande. Att ha grillen i blåsten gör dels att det kommer rök överallt, men också att det som ligger på gallret blir lite kallt på ovansidan.

4. Var ute i god tid
Att grilla kräver en liten bit planering. Gör i ordning grillen i god tid och stressa inte. Det går inte att tända grillen och direkt ta fram köttet.

5. Var försiktig med elden
Man ska alltid vara försiktig när det gäller eld. För personer som grillar med träkol är det viktigt att tänka på att inte hälla på mer tändvätska när du väl tänt på.

6. Ha tålamod
Hör lite ihop med punkt fyra. Många förhastar sig med grillningen, vilket inte är optimalt. Vänta tills elden slocknat och kolen eller briketterna täcks av lite vit aska. Har man inte gasolgrill får man räkna med en väntetid på 15-20 minuter innan det går att grilla.

7. Hett galler
Ha på gallret från början när du tänder grillen. Det är bra att få ett så varmt galler som möjligt. Har du ett kallt galler finns en risk att framför allt fisk fastnar när det ska vändas.

8. Rumstemperera
Du vill aldrig lägga kött, fisk eller kyckling som legat i kylen direkt på grillen. Utan ta fram råvarorna i god tid innan grillningen så att de hinner få rumstemperatur, annars finns en risk att råvarorna fastnar på grillen. Dessutom släpper nedkylt kött ut mycket vätska och blir torrt.

9. Förkoka grönsaker
För att få en kortare grilltid på grönsaker är ett tips att förkoka grönsakerna lite. Det går både snabbare och blir godare.

10. Marinad är bra – i lagom mängd
Att marinera det du ska lägga på grillen ger såklart lite extra smak. Men det är viktigt att köttbiten det du ska ha på grillen inte dryper av marinad när du lägger det på grillen. Torka gärna av köttet lite innan, annars finns risken att maten bränns.

11. Glaze
Ska du använda en glaze är rekommendationen att vänta med att pensla på den tills maten nästan är färdiggrillad. Anledningen är att glaze ofta innehåller socker, som lätt bränns.

12. Vänd inte för mycket
När du grillar måste du ha lite tålamod. Låt maten få en fin stekyta innan du börjar vända på den. Vänder du för ofta kan köttet eller fisken lätt bli torrt och tråkigt.

13. Rätt värme
Försök anpassa värmen. Om något börjar bli klart kan du antingen flytta upp gallret eller lägga maten på sidan. Men att försöka ”snabbgrilla” genom att lägga maten närmare glöden är ingen bra idé.

14. Tänk på storleken
Det är självklart att större bitar kräver längre tid på grillen, och gärna på en lägre värme. De bör därför placeras högre upp än mindre bitar.

15. Olika råvaror – olika spett
Ska du göra spett så är det bäst att ha grönsaker för sig och kött för sig. Det ger bäst resultat. Blandar du blir det svårt, eftersom råvarorna kräver olika mycket tid på grillen.

Källa: Mitt Kök

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Annons

Färgsättning – en liten insats som gör stor skillnad

Är ditt hus i behov av en ansiktslyftning? Eller vill du få nytt liv i ditt gamla vardagsrum? Att måla om i en ny färg kan ge en riktig energiinjektion till ditt hem. Men slarva inte med förarbetet, inte minst valet av kulör.

Martin Sköld

Kl.16:03, 24 maj, 2018

Färgsättning – en liten insats som gör stor skillnad
Foto: Mostphotos

Den utvändiga färgsättningen, d.v.s. färgen på fasaden, utgör det första intrycket av ett hus, och en bra färgsättning ökar värdet på fastigheten. Den invändiga färgsättningen är minst lika viktig. Färgen på väggarna där man bor har nämligen en bevisat stor påverkan på hälsan och sinnet. Sinnesstämningen påverkas helt enkelt av den färg man är omgiven av. Forskning visar t.ex. att pulsen ökar när man stiger in i ett rött rum. Förutom att hitta rätt kulör handlar färgsättning mycket om att skapa en behaglig miljö.

Innan du sätter igång med måleriet är det några saker du bör tänka på. För det första måste du ha koll på kostnaden. Om du inte målar själv behöver du ta in en offert från en målerifirma. Om du tar hand om måleriet själv behöver du veta hur mycket färg du behöver, och vad den kostar. Om din budget är mindre än totalkostnaden kan du surfa in på Sambla och hitta ett lån med bästa möjliga ränta.

Sen är det dags för själva färgsättningen. Det sägs att ögat kan uppfatta flera miljoner olika färger, och det är stor skillnad på hur man uppfattar en färg på ett litet färgprov jämfört med när den är uppmålad på en vägg. Färger är nämligen föränderliga och påverkas av omgivande färger, belysning, underlaget m.m. Därför är det extremt viktigt att välja rätt kulör.

Det enklaste sättet är förstås att ta hjälp av en professionell färgsättare, för att undvika ett färgfiasko. Det bästa tipset är annars att måla upp ett färgprov på plats. Först då ser du hur färgen gör sig i sin rätta miljö. Köp alltså inte all färg på en gång, utan börja med en liten burk och testa så att det verkligen blir så fint som du tänkt dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras med ihop med u!club

Nominera dina favoriter till årets…

Vem tycker du ska bli årets mest kreativa Uppsalabor, årets marknadsförare av Uppsala och årets Uppsalabor. Följ länken i artikeln för att nominera.

Martin Sköld

Kl.21:47, 14 maj, 2018

Nominera dina favoriter till årets…

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen

Flera länder drabbade av mycket smittsam virussjukdom.

Martin Persson

Kl.15:54, 13 maj, 2018

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen
Foto: Mostphotos

Sugen på en utlandsresa? Kanske till något semesterparadis i Italien, Grekland eller Frankrike? Då bör du tänka efter en extra gång. Sedan en tid tillbaka pågår det ett stort utbrott av mässling, en mycket smittsam virussjukdom, i Europa.

Bland annat har det rapporterats in fall av smittan i Italien, Grekland, Frankrike, England, Rumänien, Serbien och Ukraina, rapporterar Mitt i. Enligt USA:s hälsodepartement pågår även utbrott i Filippinerna, Indonesien och Kongo.

Smittskyddsläkaren Per Follin menar att man bör se över vilka risker som finns och vilket skydd man har om man ska resa utanför Norden. Det gäller även att vara uppmärksam på symptomen, som kan kan vara lite luriga.

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han till Mitt i.

Och det är inte bara barn som är i farozonen. Många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen. Framför allt personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva komplettera sitt skydd om de fått en dos som barn.

Det stora utbrottet har lett till att Danmarks motsvarighet till folkhälsomyndigheten, Statens serum Institut, utfärdat en varning.

– Problemet är att vaccinationsbenägenheten i dessa områden inte är tillräckligt hög, så viruset fortsätter att spridas, säger Peter H. S. Andersen, avdelningsläkare vid Statens Serum Institut, till Ekstrabladet, enligt Nyheter24.

FaktaSymtom

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

 • Du får hög feber.

 • Du får torrhosta.Du får utslag på kroppen.

 • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

 • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.


Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: 1177.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

Med de här recepten går det snabbt och lätt att "unna sig" i sommar.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 12 maj, 2018

Under sommaren är det många som upplever att det är svårare att äta hälsosamt. Detta tror jag beror mycket på två saker. Känslan av att ”få unna sig under ledigheten” och mindre lust att stå i köket när det är fint väder bidrar snabbt till sämre alternativ.

Men om det finns goda alternativ på de där sakerna vi vill ”unna oss” då? Är det värt att stå i köket en stund?

De här tre alternativen på glass går både fort att göra och smakar galet gott! Enjoy!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Mangoglass
Min absoluta favorit, helt ärligt en av de godaste glassar jag ätit! (Titta bara på konsistensen på videon!)

 • 200g fryst mango
 • 3 msk turkisk youghurt
 • 1 tsk agavesirap (honung, sötströ eller inget att söta med går precis lika bra)
 • 1 tsk pressad citron (eller mer om du gillar syrlig glass)
 • Mixa och servera direkt!

Banan och jordnötsglass

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 dl osötat jordnötssmör
 • 1 msk honung
 • Mixa och servera direkt!

Chokladglass
Jag som älskar kakaosmaken använder bara dessa två ingredienser. Du kan ha i lite honung om du vill ha den sötare.

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 msk kakao
 • Kokosflingor
 • Mixa banan och kakao. Strö över kokos innan du serverar!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng