Få kvinnor i Uppsalas bolagsstyrelser: ”Är inte tillräckligt” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Få kvinnor i Uppsalas bolagsstyrelser: ”Är inte tillräckligt”

Av länets åtta kommuner hamnar Uppsala på fjärde plats gällande andelen kvinnliga styrelseordföranden.

Robin Östberg

Kl.20:54, 8 maj, 2018

Få kvinnor i Uppsalas bolagsstyrelser: ”Är inte tillräckligt”
Anna Molin, ordförande Företagarna Uppsala. Foto: Privat/Pixabay.

I Sverige i dag är endast 16 procent av styrelseordföranden i svenska bolag kvinnor. Dock finns det undantag i kommuner som Surahammar där, andelen ligger på 30 procent, enligt statistik från Bolagsverket.

I Uppsala är det Heby kommun som har högst andel kvinnliga styrelseordföranden med 22 procent. Uppsala kommun kommer först på en delad fjärde plats med 17 procent kvinnliga styrelseordföranden.

LÄS MER: Uppsalaföretagare efterlyser fler kvinnor

Anna Molin, ordförande i Företagarna Uppsala, menar att 17 procent är en positiv siffra, men tillägger samtidigt att det inte är tillräckligt.

– Kvinnor startar och driver oftast företag inom sektorer som vård och omsorg samt det som kallas övriga konsumenttjänster, exempel på företag är städföretag, begravningsbyråer, frisör- och skönhetssalonger. För att öka andelen kvinnliga ordföranden och företagsledare behöver vi synliggöra och framhålla kvinnliga entreprenörer, säger hon till 24Uppsala och fortsätter:

– Vi behöver även förbättra trygghetssystemet för företagaren, så att man inte kliver ut i en enorm osäkerhet för att man tar steget att starta ett företag.

Molin ser också en politisk risk med kvinnligt entreprenörsskap.

– Det som också kommer att vara ett stort slag mot kvinnligt företagande är om vinstbegränsning införs mot företag inom välfärdssektorn, säger hon.

Uppsala län

Hela riket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sen överklagan på utvisningsbeslut – advokat varnas

Familjen ville överklaga utvisningsbeslutet, men advokaten från Uppsala klarade inte av att skicka in den i tid.

Robin Östberg

Kl.19:05, 19 maj, 2018

Sen överklagan på utvisningsbeslut – advokat varnas
Bild: Mostphotos.

Enligt ett beslut från Migrationsverket meddelades en familj under 2016 att de skulle utvisas från Sverige. Familjen kontaktade då en advokat i Uppsala för att få utvisningsbeslutet upphävt. Trots det lyckades advokaten inte skicka in överklagandet i tid, vilket gjorde att Migrationsdomstolen avslog överklagandet.

Familjen har vid flera tillfällen försökt få kontakt med advokaten via telefon utan resultat. När pappan i familjen besökte advokatens kontor i Uppsala blev han inte ens insläppt. Meddelandet om att överklagandet blev avvisat fick familjen inte från advokaten utan var själva tvungna att ringa upp domstolen för att få det beskedet.

Advokaten själv försvarar sig med att advokatbyrån självklart öppnar dörren för sina klienter och svarar på telefon så långt det är möjligt.

I april i år valde Advokatsamfundets disciplinnämnd att ta familjens parti. I beslutet skriver de att advokaten skickat in överklagandet för sent och därmed allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat. Advokaten får dessutom en varning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har arbetslösheten minskat

Arbetslösheten har minskat för både inrikes och utrikes födda. Skillnaden mellan grupperna är dock fortfarande stor.

Michaela Ekström

Kl.13:50, 19 maj, 2018

Så mycket har arbetslösheten minskat
Foto: Pixabay

Arbetslösheten har minskat, både för inrikes och för utrikes födda. I april var arbetslösheten totalt 7,1 procent, jämfört med 7,5 procent för ett år sedan. Detta enligt siffror från Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik.

Även om arbetslösheten har minskat både för inrikes och utrikes födda är skillnaden mellan de båda grupperna stor. För inrikes födda är arbetslösheten nere på 3,7 procent, bland utrikes födda är den 20,5 procent.

Det är också allt fler nyanlända som börjar arbeta eller studera. Hittills i år har 4 700 personer gått vidare till arbete eller studier efter etableringsuppdraget, Arbetsförmedlingens program för nyanlända. Det kan jämföras med 2 400 personer under samma period förra året och 2 100 personer för två år sedan.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Fakta



Så har arbetslösheten förändrats jämfört med april förra året.

  • 7,1 procent var inskrivna som arbetslösa i år jämfört med 7,5 procent förra året. Sammanlagt 350 246 personer i år och 364 464 förra året.

  •  9,1 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa i år. Förra året var siffran 10,7 procent. Sammanlagt 46 748 ungdomar i år och 53 837 förra året.

  • • 38 814 personer fick arbete i år. 37 821 fick arbete förra året.


Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i april 2018

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De är Uppsalas mest digitaliserade företag

Bland över 2 000 analyserade Uppsalaföretag placerar sig UKK som nummer ett.

Robin Östberg

Kl.21:43, 18 maj, 2018

De är Uppsalas mest digitaliserade företag
Foto: Pixabay.

De mest digitala företagen i Uppsala tas fram genom en analys av bolagens digitala fotavtryck på nätet. Resultaten tas fram genom insamling av stora datamängder från sökmotorer, sociala medier och företagens egna sajter. Bakom analysen står digitaliserings- och analysföretaget CloudRepublic. Mätningen publicerades på fredagen på digitaliseringsindex.se.

Av 2 000 analyserade Uppsalaföretag var det UKK (Uppsala Konsert & Kongress) som hamnade i topp.

– Det är så gött att vårt idoga arbete i de digitala kanalerna ger utdelning. Vi har de senaste åren satsat mycket på att kompetensutveckla oss, testa nya lösningar, vara kreativa och påhittiga. Vi har redan sett mycket goda resultat av detta arbete, men det är extra roligt när det bekräftas så här, säger Karin Sävström, marknadschef på UKK.

På UKK arbetar man med en egenutvecklad metod som internt kallas UKKsmart. Det bygger på att ständigt vara på jakt efter de smarta lösningarna och låta kreativiteten få ta plats. Där har det digitaliseringsarbetet varit en viktig del – i allt från biljettförsäljning till interna interna arbetsverktyg. Nytt biljettsystem och ny hemsida är också några av satsningarna som gjorts de senaste två åren.

– Jag är otroligt stolt över utmärkelsen och över vår fantastiska marknadsavdelning, säger Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare vid UKK.

Fakta



Om mätningen från digitaliseringsindex.se:

De företag som är med i analysen är begränsade till aktiebolag med organisationsnummer som börjar på 55 där vi känner till bolagets korrekta web-url samt ekonomiska data. Bolagen som listas är verksamma på den svenska marknaden med en svensk hemsida och sociala medier specifikt för Sverige.

De dotterbolag som är listade har alla egen verksamhet (egen hemsida, separat omsättning osv). I de fall de inte har egen verksamhet är det moderbolaget som analyseras. Denna undersökning omfattar drygt 2000 företag.

Poängen som företagen får räknas ut genom en viktad algoritm baserad på varje delområdes branschspecifika riktlinjer. Indexet innehåller fler parametrar än de som visas i listan och de som redovisas är inte en jämt fördelad del av total-indexet, utan viktas efter relevans tillsammans med övriga parametrar (SEO+SEM+Social Media är alltså inte = DigitaliseringsIndex). Viktningen är framtagen i ett samarbete mellan specialister inom varje område och har implementerats algoritmiskt av matematiker som är specialiserade på att skapa avancerade matematiska modeller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala startups får hundratusentals kronor i bidrag

Fyra bolag i Uppsala får ta del av en miljonsatsning på innovativa startups.

Robin Östberg

Kl.09:06, 17 maj, 2018

Lokala startups får hundratusentals kronor i bidrag
Foto: Riksbanken.

Totalt får 92 startup-bolag med innovativa affärsidéer dela på 27 miljoner kronor i Vinnovas satsning på innovativa starups. Alla bolagen får dela på upp till 300 000 kronor och i en andra fas finns möjlighet att söka ytterligare bidrag.

I Uppsala finns UIC-bolagen (Uppsala Inovation Centre), MaishaBit, Optima Planta Sweden, Spinckel Invest och tidigare UIC-bolaget Medical Minds med bland de utvalda.

LÄS MER: Företagsinkubator med universitetskoppling i Uppsala en av de bästa i världen

Det förstnämnda bolaget, som designar och utvecklar e-hälsolösningar i samarbete med sjukvården, får 150 000 kronor. Optima Planta Sweden som producerar jordfria växter får 300 000 kronor. Även Spinckel Invest som utvecklar plattformar som möjliggör möten mellan entreprenörer och etablerade bolag och det före detta UIC-bolaget Medical Minds som utvecklar medicintekniska system får 300 000 kronor vardera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt

Enligt siffror från Bolagsverket sker ökningen av kvinnliga styrelseledamöter långsamt inom svenska aktiebolag.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.06:22, 11 maj, 2018

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt
Foto: Pixabay.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i svenska aktiebolag är fortfarande väldigt låg, enligt siffror från Bolagsverket. På tio år har antalet kvinnor ökat med tre procentenheter. 2008 låg andelen kvinnliga styrelseledamöter på 17 procent och år 2018 har siffran hittills legat på 20 procent.

– Det är ingenting att vara stolt över, säger Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på KTH, till Nyhetsbyrån Siren.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter på kommunnivå varierar stort i landet. Högst är det bland aktiebolagen i Jokkmokk, på 28 procent. I Uppsala ligger andelen på 20 procent kvinnor.

Charlotte Holgersson säger till Nyhetsbyrån Siren att jämställdheten inom aktiebolagen är en viktig fråga och att det är viktigt att prata om hur det ser ut internt i organisationer, via politiker, lobbygrupper och media.

– Om man bestämmer sig för att det ska bli en ändring och det känns angeläget, kan det förändras jättesnabbt. Men om man inte tycker att det är en viktig fråga, kommer det att gå långsamt, säger Charlotte Holgersson.

styrelse-uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng