10 saker du aldrig ska mata din hund med

Det finns mycket ätbara saker som kan vara farligt för människans bästa vän att få i sig.

delningar

Det kan vara lockande att mata sin hund med något gott när den tittar på dig oskuldsfullt. Men var försiktig med vad du stoppar i hunden. Väljer du fel mat kan din hund på allvarligt sjuk eller till och med dö. Här är tio saker som du aldrig ska ge till din hund enligt sajten Goodhousekeeping.com.

Choklad – Det mest klassiska man ofta får höra att hunden aldrig ska äta är choklad. Eftersom choklad innehåller koffein kan det leda till att hunden spyr, blir uttorkad, får magsmärtor, ojämn hjärtrytm och kan alltså dö.

Lök/vitlök/purjolök – Lökväxter som går under släktet allium kan skada röda blodkroppar hos hundar. Något som i sin tur kan tvinga hunden till ett veterinärbesök. Dock anses lökväxterna endast farliga om de äts i stora mängder.

Avokado – Är farligt av två anledningar. För det första innehåller avokado mycket fett som kan orsaka komplikationer i hundens mage. Och för det andra kan kärnan lätt fastna i halsen.

Macadamianötter – Innehåller mycket fett vilket irriterar magen, men av okänd anledning kan macadamianötter också vara giftiga för hundar. För mycket nötter kan leda till att hunden blir paralyserad, kraftigt försvagad, yr och får svår diarré.

Mejeriprodukter – Det är helt enkelt så att de flesta hundarna är laktosintoleranta. Och precis som för människor leder förtäring av mejeriprodukter till diverse magbesvär.

Persika – Frukten är egentligen inte farlig att äta. Men som i fallet med avokado så är kärnan farlig. Kärnan kan lätt fastna i halsen och kväva hunden, vilket kan leda till dess död.

Vindruvor/russin – Av okänd anledning kan druvor och russin orsaka njursvikt hos hundar. Det räcker med några enstaka russin för att ett akut veterinärbesök ska krävas. I värsta fall kan hunden dö.

Bacon – Den stora mängd fett som finns i bacon kan leda till att din hund drabbas av bukspottkörtelinflammation.

Vitt bröd – Det finns vissa limpor med vitt bröd som innehåller mycket olja och socker. Precis som med bacon kan det leda till bukspottkörtelinflammation som leder till medicin och besök hos veterinären. Tydligen ska hundrasen Schnauzer vara extra känslig.

Majskolv – Själva majsen är inte giftig för hunden. Men om hunden får gnaga på en majskolv finns det en risk att det fastnar i halsen. En majskolv är även svår att se på en röntgen och det kan krävas ultraljud för att se majskolven. Fastnar en för stor bit är det potentiellt livshotande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.