12-årige Alvar skyddade äldre man – blev sparkad i magen

12-årige Alvar Björk visade civilkurage vid händelsen på Resecentrum i Uppsala. Foto: Mostphotos/Privat.

Trots den smärtsamma upplevelsen på Resecentrum skulle Allvar Björk inte tveka att göra samma sak igen: "Värre om den äldre mannen fått ta smällen".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vid 15-tiden i torsdags skulle 12-årige Alvar Björk ta bussen hem från Uppsala, där han går i skolan, till bostaden strax nordost om Knivsta. På Resecentrum fick han syn på en äldre man med en funktionsnedsättning som gick och bar på kassar. Alvar erbjöd sig därför att hjälpa mannen att bära kassarna.

– Han hade ganska tunga kassar som jag hjälpte honom att bära också hade han för stora byxor på sig. När han tappade byxorna kom det fram en tonårskille som sa: "Vad gör du? det finns barn här" och var på väg att putta mannen, men då gick jag emellan, säger Alvar Björk till 24Uppsala.

I stället puttade killen Alvar så att han ramlade ner på backen och sparkade därefter honom i magen. Efter händelsen uppsökte Alvar akuten tillsammans med sin mamma Hanna Björk där det togs leverprov och blodprov.

Trots det som hände skulle Alvar inte tveka att agera på samma sätt om han skulle hamna i en liknande situation igen.

– Jag hade gjort samma sak, för den där mannen var kanske mellan 50-60 år och det hade varit mycket värre för honom om han fick ta emot smällen, säger Alvar Björk.

Hur mår du i dag?

– Det har blivit mycket bättre. Det gör lite ont när jag går, så jag kan inte gå några längre sträckor.

För Hanna Björk var det flera olika känslor som kom när hon fick reda på vad som hade skett.

– Jag blev väldigt stolt över att han valde att hjälpa en person innan det blev en hotfull situation. Samtidigt blir man rädd och ledsen över det som sedan skedde, säger hon.

Hur reagerade du på att det fanns vuxna som såg händelsen och inte ingrep?

– Ju fler som ser något desto mindre ansvar tar man och undermedvetet kanske man tänker att någon annan ska ingripa. Däremot hade jag önskat att någon hade gått fram till Alvar efteråt och hjälpt honom att ringa till mig eller polisen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar