Laddar

15 säkra tecken på att du är underbetald

Får du den lön du förtjänar för det arbete du utför och det ansvar du har?

delningar

Det är inte alltid lätt att veta om den lön som trillar in på bankkontot i slutet av varje månad motsvarar de arbetsuppgifter och det ansvar man har på sin arbetsplats.

Med det sagt finns det dock en del tecken som man kan hålla utkik efter för att fastställa huruvida ens lönenivå är rimlig eller inte. Business Insider Nordic har listat femton av dem.

1. En jobbannons från ditt företag för samma typ av tjänst visar en högre lön. 2. Företaget du jobbar på gör mer och mer vinst, men din lön förblir statisk.  3. Lönen du fick för ditt första jobb var under snittet men det har ändå inte hänt så mycket med nivån sedan dess. 4. Dina kollegor med liknande arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet tjänar mer än dig. 5. Din ansvarsnivå har ökat, men inte lönen. 6. Dina kollegor får bonusar, men inte du.  7. Du har spetskompetens som det är brist på. 8. Du tänker ”jag är bara lycklig över att ha ett jobb”. 9. Du har inte haft ett lönesamtal eller en löneökning på över ett år. 10. Företaget du jobbar på har hög personalomsättning (kan det ha med låga lönenivåer att göra?). 11. Din magkänsla säger att du har för dålig lön. 12. Du har aldrig förhandlat upp din lön. 13. Din chef undviker dig när du försöker diskutera framtida karriärvägar. 14. Dina löneökningar är väldigt små. 15. Forskning säger att du sannolikt är underbetald.

Stämmer flera av de här punkterna in på dig och din arbetssituation? Då kanske det kan vara värt att börja kolla över om du faktiskt får den lön du förtjänar.

Relaterade artiklar