I samarbete med annonsör

5 härliga weekendresor i Sverige

. - Foto: Bildbyrån

Att ta sig ut från vardagen och se något nytt, njuta med sin partner och bara koppla av är något vi alla behöver ibland. I Sverige har vi tidigare lagt allt fokus på semestern med stort S och levt hela året för den där härliga resan som vi spenderat så mycket tid på att planera.

delningar

Men en trend som kommit allt starkare är kortare weekendresor som med fördel kan spenderas på destinationer inom Sveriges gränser. Det ger en chansen att få den avkoppling man behöver flera gånger om året samtidigt som man får chansen att uppleva allt det som Sverige har att erbjuda. Som en extra bonus hjälper man också till att stödja den inhemska turistnäringen!

Så vart ska man vända sig om man letar efter ett perfekt mål för en kort resa i Sverige? 

Det beror förstås helt på vad man är ute efter men vi ska bidra med några förslag som kan väcka inspiration för din nästa weekendutflykt. 

5 exempel på utmärkta weekendresor i Sverige finner du nedan:

1. Stockholm

Oavsett om man bor i huvudstaden eller ej finns det gott om orsaker att spendera en weekend med att turista i härliga Stockholm. Här är utbudet av hotell- och spaupplevelser större än någon annanstans i Sverige och du finner även det bästa inom shopping, nöje och kulturliv. Även om man besökt Stockholm många gånger tidigare är det väl värt att spendera en skön weekend med att besöka staden med turistglasögonen på och upptäcka huvudstaden på nytt.

2. Gotland

Utan tvekan är Gotland en destination som bäst upplevs under sommaren med cykelsemester, camping och vackra stränder. Men det går att njuta av Sveriges största ö året om, Visby är en vacker medeltida stad som är kompakt nog för att erbjuda trevliga promenader kring ringmuren och strandpromenaden och hela ön är extra trevlig de årstider när turisterna är färre och lugnet och naturen finns nära.

3. Göteborg

Göteborg är utan tvekan Sveriges trevligaste storstad, i alla fall om du frågar dess innevånare. Här finner du ett utbud av trevliga museer, shopping längs avenyn och gott om fina restauranger och krogar. Utbudet är inte lika stort som Stockholm men staden är kompaktare och promenadvänligare. I anslutning till staden hittar du många hotellanläggningar som kan vara fina resmål i sig själva, ett exempel på detta är gemytliga Nääs fabriker. I regionen finns det gott om okända pärlor att upptäcka.

4. Umeå

Umeå är en utmärkt weekendresa för den som vill börja utforska den enorma norrlandsregionen. Här finns det förvånansvärt mycket att se och göra i själva staden och kort utanför staden väntar gott om utflykter i Sveriges vackraste natur i form av skogar, älvar och idylliska sjöar. Ett besök till Umeå kan lätt leda till att man börjar planera fler norrlandsresor så fort man kommer hem.

5. Malmö

Precis som Göteborg erbjuder Malmö en gemytlig storstadsupplevelse. Denna kosmopolitiska stad ger en svensk från nordligare ort känslan av att befinna sig på kontinenten. Närheten till universitetsstaden Lund ger Malmö en ungdomlig och vital känsla. Här finns kanske det bästa utbudet av mat från olika kulturer. Som en extra bonus kan man om man har en långhelg kombinera ett besök i Malmö med en snabb dagsutflykt till Köpenhamn.

Dessa är endast 5 exempel på utmärkta destinationer för weekendresor i Sverige men oavsett vart man vänder sig i vårt land finns det gott om härliga platser att besöka. Oavsett om det är storstad eller lantlig idyll man söker behöver man inte lämna landet eller ta ut hela semestern för att stilla reslusten eller avkopplingsbehovet. Istället kan man väcka en ny uppskattning för alla bortglömda turistpärlor vi har här på hemmaplan.

Du har allt du behöver bara en kort bil- eller tågresa bort!

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.