Adela, 25, är den yngsta svenska kvinnan på Wall Street: "Helt overkligt"

Adela Dashian. Foto: Privat

Under onsdagen rankades Uppsalatjejen Adela Dashian som nummer tre bland Sveriges 101 Supertalanger.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under torsdagen korades Sveriges 101 Supertalanger av Veckans Affärer. Med på listan och rankad nummer tre inom finansfolket är Adela Dashian från Uppsala. Som 17-åring flyttade hon från Uppsala till USA för att satsa på karriären. I dag är hon 25 år och är den yngsta svenska kvinnan på Wall Street. När 24Uppsala.se når henne är hon på konferens i Chicago, och klockan är omkring tre på morgonen.

– Det var en prisutdelning i går. Jag önskar att jag kunde ha varit med på den, men konferensen var redan inbokad sedan lång tid tillbaka, säger Adela Dashian, och fortsätter; 

– Det är ganska sjukt när man tänker på hur snabbt allt har gått de senaste tre åren. När jag fick reda på rankningen i går satt jag på mitt hotellrum och tänkte. Jag är bara 25 år och ibland glömmer jag bort var den här resan har tagit mig. Jag kollade på hela listan och jag är bland de yngsta inom finans. Att bli uppmärksammad för sådant här och att bli placerad som nummer tre - det känns helt overkligt faktiskt.

På gymnasiet läste Adela Dashian IB-programmet på Katedralskolan i Uppsala. All undervisning var på engelska, och Adela Dashian valde ekonomi som sitt förstaval. 

– Det var då jag fick upp intresset för finans. IB-programmet finns överallt i hela världen så jag kom in på ett sådant program på high school i Philadelphia. Jag flyttade dit när jag var 17 och tog studenten där, berättar hon. 

Nästa steg på vägen blev prestigefulla Villanova University i en stad med samma namn utanför Philadelphia. Hon tog examen därifrån 2016, och har sedan dess gjort en raketkarriär.

– Jag fick mitt jobb under hösten sista året på universitetet. Det var en självklarhet att jag skulle stanna kvar i USA och flytta till New York. Jag har alltid haft drömmen om att bo och jobba i New York och toppen var Wall Street. Jag minns att det var så många runt omkring mig som sa "sånt där går inte, det händer bara i filmer". Men när folk har sagt sådant har det alltid blivit en drivkraft för mig som tar mig vidare.

Nu arbetar Adela Dashian på en investment bank på Wall Street. Hon har sin bas i New York där hon bor och jobbar. 

– Jag bevakar noterade bolag och analyserar dagligen deras utvecklingsförmåga genom att läsa finansiella rapporter så som kvartals- och årsrapporter, i samband med att ta kontakt med deras ledning. Sedan värderar jag deras framtida vinstpotential och presenterar min åsikt till institutionella investerare, så som kapitalförvaltare och fonder, förklarar hon. 

Adela Dashian kanske inte är vad de flesta svenskar ser framför sig när de tänker på Wall Street. En vanlig bild som dyker upp i huvudet är istället den stereotypiska kostymnissen.

– Det får inte en person som mig att rygga tillbaka. Det får mig istället att vilja motbevisa stereotypen. Wall Street är en plats för alla. Den stereotypa bilden är något som de försöker ändra på här genom att ta in olika sorters människor.

Arbetsdagarna är långa för Adela Dashian, vilket är en del av Wall Street-livet. 

– En vanlig dag är jag inne på kontoret klockan sju på morgonen. Då går jag igenom det som har hänt kvällen innan och sedan blir det möten, konferenser, telefonmöten och så skriver jag rapporteringar om det som har hänt under dagen. Man vet aldrig riktigt när dagen kommer sluta, så det här med att boka in träffar med vänner är ganska svårt. Jag vet aldrig om jag kommer kunna gå hem vid 18 eller 23. Och dagen slutar inte där, för det första man gör när man kommer hem är att öppna datorn och kolla mejlen. Det blir frukost, lunch och middag på kontoret - jag bor i princip där och spenderar väldigt lite tid i min lägenhet.

Hon medger att arbetet kanske inte är för vem som helst. Det är inga vanliga arbetstider där man går till jobbet vid klockan åtta och går hem vid fem. 

– Men det är inget som stör mig. Det här är ett val som jag har gjort och jag visste precis vad jag gav mig in på när jag tackade ja till jobberbjudandet. Jag väljer själv att vara engagerad, för jag älskar mitt jobb. Jag tycker att det är hur kul som helst att få göra något annorlunda, växa varje dag och ha ett mål i mitt liv. Men bara för att jag jobbar på Wall Street så betyder det ju självklart inte att jag är som en robot. I slutet av dagen är jag precis som vilken 25-åring som helst och tycker att det är otroligt viktigt att man finner balans i livet. På min fritid träffar jag vänner, går på middagar och gör saker som alla andra 25-åringar gör. 

Kan du någon gång tänka dig att flytta tillbaka till Sverige? 

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag har min familj i Sverige och vi är väldigt nära. Jag pratar med mina föräldrar varje dag. Men i så fall hade jag självklart fortsatt med det jag gör i dag och jag kommer nog inte göra något karriärskifte, säger hon och fortsätter; 

– Jag vill fortsätta växa inom den rollen jag är i och utvecklas så mycket som möjligt. Jag vill fortsätta uppåt tills jag har uppnått det mål jag vill nå. För tio år sedan satt jag i mitt tjejrum i Uppsala och hade en dröm. Det är så många som önskar och drömmer om saker som de vill uppnå, men inte vågar ta chansen. Jag tog den chansen och nådde mitt mål. Kan jag, kan du. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar