Laddar

Åklagaren bestrider yrkandet om utvisning: ”Ett klokt beslut”

Idag avslutas rättegången angående de misstänkta våldtäkterna som sändes live på Facebook, som på den allra sista dagen tog en rejäl vändning.

delningar

Under tisdagen avslutas rättegången mot de tre män som är misstänkta för inblandning i den våldtäkt som har sänds live i en sluten grupp på Facebook.

En  25-årig man är på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt, och två män, en 21-åring och en 18-åring, är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt.

Chefsåklagare Magnus Berggren säger att man är öppen för att ändra rubriceringar.

De tre åtalade männen satt sjunkna på sina stolar och förhandlingen inleddes med ett antal åtalspunkter mot två av männen, där den ena erkände samtliga sju punkter för bland annat innehav och bruk av narkotika samt olovlig körning och rattfylla.

Den äldre mannen sade sig inte minnas det han var åtalad för. Även där var rubriceringen ringa narkotikabrott.

Det mest anmärkningsvärda var att kammaråklagare Magnus Berggren bestred sitt och åklagare Pontus Melanders tidigare yrkanden på utvisning för två av männen (18-åringen och 21-åringen) som inte är födda i Sverige. Så sent som igår berättade han att ingenting är ändrat gällande det yrkandet.

– Åklagaren har tagit ett klokt beslut. Det är emot utlänningslagen, vilket jag påpekade här innan. Man får inte utvisa någon som var under 15 år när man kom hit och sedan haft uppehållstillstånd i fem år,  säger 21-åringens försvarare Stefan Wallin i den första pausen.

– Jag är fortsatt förhoppningsfull att min klient inte ska dömas för just våldtäkt.

Däremot kan 21-åringen istället att dömas för underlåtenhet att avslöja våldtäkt eller för medhjälp till våldtäkt, vilket Stefan Wallin medger.

25-åringen är misstänkt för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt, och även för grovt förtal för att ha spridit filmen.

– Det här var ett väldigt hastigt förlopp. Min klient har ett konstaterat begåvningshandikapp. Han har inte hängt med eller förstått innebörden av vad som händer. Man kan inte ha uppsåt till en brottslig gärning om man inte förstår vad som sker. Har det hänt någonting som han skulle främjat genom sitt agerande eller låtit bli att avslöja så har han ändå inte förstått det, säger 25-åringens försvarare Andreas Welin.

Resten av dagen fortsattes bakom stängda dörrar.

– Vi har pläderat, lämnat våra synpunkter på utredningen och vi på åklagarsidan har så klart yrkat på fällande dom för samtliga. Och vi bedömer att den bevisningen vi har är tillräcklig. Nu är det upp till tingsrätten att bedöma helt enkelt, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Vad ligger straffvärdet på? – Vi har sagt att straffvärdet ligger på tre år minst.

Det här med sociala medier och att det spridits material även utomlands. Är det något som påverkar längden på straffet? – Ja, framförallt på det grova förtalet. Där har vi argumenterat för att straffvärdet enkom på bara den åtalspunkten är på ett år. Just för att det har fått så stor spridning. Och den kvinnan som är drabbad, det vill säga målsägande, kommer att få leva med det i resten av hennes liv. Det är inget som försvinner, utan det ligger kvar.

Vad tror du själv att domen blir? Vi har en otroligt bra bevisning i form av filmmaterialet, men det är alltid upp till tingsrätten, säger Pontus Melander.

De tre männen nekar till brottet och efter beslut från domaren ska man fortsätta häktas fram till 25 april i väntan på beslut när domen ska fastställas.

Relaterade artiklar