Åklagaren: ”Medlemmarna har varit övertygade om att det pastorerna sagt varit guds ord”

Foto: Wikicommons/ Thomas Carlgren

En av de åtalade pastorerna står själv bakom anmälan som ledde till utredningen. Inre krets trodde Jesus skulle gifta sig med Kristi Brud, enligt åklagaren.

delningar

Under onsdagen väckte kammaråklagare Liselott Herscend åtal mot tre före detta pastorer i Knutbyförsamlingen. Bland de åtalade finns både ”Kristi brud”, Åsa Waldau, och Peter Gembäck

– Jag har idag väckt åtal mot tre före detta pastorer i den dåvarande Knutby Filadelfiaförsamlingen som nu är nedlagd. Anmälan som ligger till grund för utredningen gjordes under hösten 2017 av en av de pastorer som nu också är åtalad, säger Liselott Herscend under presskonferensen i polishuset. 

Det var före detta pastorn Peter Gembäck som gjorde anmälan och gällde då gärningar som han menade att Kristi brud utsatt församlingen för. 

– När han berättade om det här berättade han även om sin egen delaktighet i att utöva våld, säger Liselott Herscend i presskonferensen. 

Peter Gembäck står åtalad för misshandel och olaga tvång mot en och samma man. Han har erkänt gärningarna men överlämnat till rätten att pröva hur det ska bedömas. Enligt Liselott Herscend har utredningen pågått under en längre tid, från hösten 2017. 

– Det som framkommit under utredningens gång är att det funnits en inre krets som varit övertygade om att en av pastorerna var Kristi brud och att Jesus skulle komma tillbaka till jorden för att gifta sig med henne. Den inre kretsen bestod av 12 personer och deras uppgift har varit att stötta och skydda Kristi brud. Alla målsägande utan två är en del av den här kretsen, säger hon under presskonferensen. 

Enligt åklagaren har medlemmarna av församlingen trott på pastorerna. 

– Medlemmarna har varit övertygade om att det pastorerna sagt varit guds ord och går man emot det riskerade att hamna i helvetet. Om man på något annat sätt var svag i tron riskerade man att bli ”fel” och utstött av de andra. Fysisk bestraffning förekom också. Den vanligaste bestraffningen var örfilar. Det klassas normalt sett som ringa brott och preskriberas efter två år. Alla sådana gärningar är preskriberade och de händelser som finns kvar bedöms vara misshandelsbrott av normalgraden, som har en preskriptionstid på fem år, säger hon. 

Kristi brud åtalas för misshandel av sex olika församlingsmedlemmar. Fyra av de målsäganden är kvinnor som haft till uppgift att passa upp på Kristi brud, enligt åklagaren.

– De har blivit utsatta för misshandel inom den rollen, säger Liselott Herscend under presskonferensen. 

Bland de åtalade finns även en tredje pastor. Han åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Hon avslutade presskonferensen med att berätta att hon bedömt att ärendet kommer att ta tio dagar i rätten. 

– Det här är inte något förturs mål så det kommer att sättas ut som tidigast under hösten. Men tingsrätten har inte kunnat ge besked om när det blir. Det är många parter inblandade som alla ska kunna närvara, säger Liselott Herscend. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar