Laddar

Allt färre ungdomar är arbetslösa

Arbetslösheten bland unga fortsätter att minska enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Samtidigt fortsättet arbetslösheten att stiga i det stora hela.

delningar

Arbetslösheten bland ungdomar i åldern 18–24 år minskar i stadig takt och är nere på den lägsta nivån sedan 2008. I slutet av juni i år var 52 000 unga inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är 6 000 färre än för ett år sedan.

– Vi ser att jobben blir fler och att många unga kommer ut i arbete eller går till studier. Men det finns samtidigt unga som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Gemensamt för dessa är att de ofta saknar en fullständig gymnasieutbildning, säger Johan Bissman, tillförordnande analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Samtidigt syns en ökning av antalet arbetslösa över lag. I juni var totalt 351 000 personer inskrivna som arbetslösa, en ökning med 5 000 sedan i juni förra året.

– Att arbetslösheten sammantaget stiger är helt i linje med våra prognoser och är en följd av att fler nyanlända som fått sina uppehållstillstånd skrivs in i etableringsuppdraget. Det är inte ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Johan Bissman.