Laddar

Almtunas publikkris: ”Kommer in på isen inför 450 åskådare”

Hemmamatchen mot Oskarshamn slutade med förlust för Almtuna, men den största förlusten var ändå publiksiffran i Gränbyhallen.

delningar

Almtuna förlorade hemmamatchen mot Oskarshamn i Gränbyhallen i lördags. Men förlusten var inte det som debatterades mest efteråt – utan publiksiffran. Den officiella publiksiffran enligt Almtuna var 1 300, men verkligheten var någon helt annan.

– Jag kan sträcka mig till att det kanske var 450-500 pers på matchen. Agerar inte föreningen snart så kommer Almtuna förlora ännu mer publik, säger Rikard Thyr som är en av klubbens största supportrar.

Vad tycker du om att klubben ändå skriver en betydligt högre publiksiffra? – Jag vet inte varför man gör det, men det har säkert med något bidrag att göra eller? Alla som var på matchen i lördags hade fått plats på en tredjedel av ståplatsläktaren.

Hur gick snacket bland de som faktiskt var på matchen? – Snacket gick ungefär som vanligt. Det är lördag, det är Oskarshamn, då får man räkna med max 500 åskådare. Folk är nedstämda, och jag tror många av de som besökte den här matchen tar sig en rejäl funderare innan man eventuellt åker iväg till nästa hemmamatch.

 

Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Almtunas klubbchef, Andreas Klingberg, tycker dock att snacket om publikkris är överdrivet.

– För mig var det en helt vanlig match i serielunken. Match en lördag kväll klockan 18 är väl heller inte den bästa tidpunkten, men jag har ingen panik, säger Andreas Klingberg.

Vad säger du om att publiksiffran inte stämmer överens med hur många som faktiskt var i Gränbyhallen i lördags? – Vi räknar antalet köpta biljetter, vilket är något som både SHL och Hockeyallsvenskan har bestämt att vi ska göra. Dock stämmer inte 1 300, vi räknade till 1 030 personer.

Men kan man då kalla det för en publiksiffra? – Jag har ingen åsikt om det. Vår publiksiffra var i alla fall bedrövlig, så mycket kan jag säga, fortsätter Klingberg som medger att det finns svårigheter att locka publik till Gränbyhallen.

– Folk tror att man fryser ihjäl och dör i Gränbyhallen, så är det inte. Det är klart att arenan inte är i toppskick och faciliteterna är inte de bästa. Visst är det lite kallt, men en fullsatt Gränbyhallen är en upplevelse och arenan i sig är riktigt bra för hockey.

Hur ska ni göra för att det faktiskt ska komma flera fysiska personer till arenan? – Det är något vi jobbar med varje dag, och vi har redan försökt massor med olika saker. Jag såg att några skrev att man borde skänka bort biljetter, våra undersökningar visar att biljettpriset inte är något som påverkar. Däremot vet jag att en sådan sak som parkeringssituationen upprör många, att man numera tar betalt. Men det är inte vi som tar betalt för att parkera, utan kommunen.

Men innan var det ni som tog betalt? – Ja, men då gick pengarna till klubben, jag tror man ser olika på det. Sedan tror jag rent allmänt att många klubbar och idrotter behöver se över hur man ska få mer folk till arenorna. Vi ser bland annat på nybyggda IFU Arena här intill att inte heller lockar de riktigt stora publikmassorna trots betydligt bättre faciliteter. Sedan är det så klart enklare att locka mer publik om det sportsligt går bra, se bara på Sirius i allsvenskan som är ett lysande exempel.

Oavsett vad publiksiffran visar kommer i alla fall Rikard Thyr att vara en av dem som fortsätter att gå på matcherna i Gränbyhallen.

– Om jag bara kan så kommer jag att vara på plats, så länge det inte krockar med jobbet, säger Rikard Thyr som dock efterlyser åtgärder från klubben.

– Klubben visar inte någon vilja att vinna ny publik. Man verkar mer intresserade av att vrida ur varenda tillgänglig krona ur de befintliga sponsorerna, men vad man inte tycks förstå är att utan återväxt på läktarna så försvinner även återväxten bland sponsorerna. Detta är dock inget man bara kan lasta nuvarande styre i klubben, så här har det sett ut i minst 20 år.

Relaterade artiklar