Alundabo släpper bok om pappans hisnande resa

Alundabon Mark Vadasz. Foto: Pressbild.

Mark Vadasz berättar nu en historia präglad av civilkurage och att hålla fast vid det man tror på.

delningar

57-årige Mark Vadasz är bosatt i Alunda strax utanför Uppsala och arbetar som kommunikationschef på Säkerhetspolisen. I dagarna släpper han boken "För vem, för vad?" – en berättelse om Marks far, motståndsmannen och officeren Kornel, som efter andra världskrigets slut 1945 befriades från koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Läsaren kommer bland att få följa med när Kornel släpper ut judar från fångenskap, deltar i motståndsrörelsen mot sovjetiska ockupationen och när han efter att ha blivit dömd till döden i en skenrättegång i Ungern tre år senare blir frisläppt.

Det var först när sonen Mark Vadasz var i dryga 30-årsåldern som fadern pö om pö började berätta små detaljer om vad han hade upplevt.

– Som tonåring började jag förstå att han bar på en berättelse men han ville aldrig prata om kriget eller koncentrationslägret och ville väl som många andra föräldrar skydda sitt barn, säger Mark Vadasz.

– När jag var 33 eller 34 år började jag pressa honom om vad som hände och då blev reaktionen väldigt känslomässig och allt kom som en lavin när han väl började berätta om allt han varit med om.

Mark menar att det var en stor befrielse för fadern att få ur sig det som han så länge gått och burit på. Samtidigt bar han på en viss skuld i och med att han till skillnad från många andra hade överlevt.

Hur har din fars erfarenheter präglat ditt eget liv?

– Det första handlar om civilkurage och att inte ge sig oavsett hur tufft motståndet är utan i stället resa sig upp gång på gång – att kapitulera är inte alternativ, säger Mark och fortsätter:

– Det andra är att jag har känt en viss ensamhet i att ha en far som har varit med om de här sakerna.

Vilka insikter hoppas du läsaren kan få av boken?

– Jag hoppas att de kan reflektera över hur bra vi egentligen har det i Sverige jämfört med många andra delar i världen och känna en glädje och stolthet över det vi har.

Fotnot: Boken släpptes den 14 december.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar