Ångestdag på Akademiska: "Bidra med hopp genom att berätta"

Foto: Mostphotos/Diana Eller

Årets Märta Nasvelldag på Akademiska har i år tema ångest.

delningar

Ungefär en fjärdedel av alla svenskar drabbas av ångestsyndrom någon gång under livet. I ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset bjuds allmänheten in till Märta Nasvelldagen den 21 mars, som i år har tema ångest.

Märta Nasvell var sjuksköterska och donator som kämpade hela sitt liv för att människor med psykisk sjukdom ska mötas av samma respekt som dem som drabbas av kroppslig sjukdom. Hon tog examen vid Kungliga Akademiska sjukhusets sjuksköterskeskola 1933 och arbetade ända upp i åttioårsåldern som sjuksköterska vid Psykiatriska kliniken vid Akademiska sjukhuset.

- Att bättre förstå vad ångest är och vad som händer i kroppen när man har ångest bidrar till trygghet. Tanken är att vi också ska bidra med hopp genom att berätta om effektiva behandlingar och om ny forskning, säger Lisa Ekselius, professor i psykiatri vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Ångestsyndrom är ett samlingsnamn på flera olika ångestsjukdomar och avser oro eller ångest som är så ihållande och stark att den tar över det dagliga livet. Forskningen har bidragit med ny kunskap om den neurobiologiska bakgrunden till ångestsjukdomar och det finns nu fler behandlingar som hjälper. Detta kommer årets Märta Nasvelldag att handla om.

FAKTA

Om psykiska sjukdomar:

Psykiska sjukdomar är vanliga och kan delas in i grupperna ångestsyndrom, bipolär sjukdom, depressionssjukdomar, psykossjukdomar, ätstörningar och beroendesjukdomar. Dessutom finns psykisk ohälsa som framför allt debuterar och förekommer i barndomen, till exempel autismspektrumstörningar och ADHD. Upp till hälften av befolkningen drabbas av minst en psykisk sjukdom under sin livstid.

Om dagen:

Märta Nasvelldagen 2019. Ångest – från hjärnavbildning till behandling

Tid och plats: Torsdagen den 21 mars, 16.00-19.30 i Psykiatrins hus, Akademiska sjukhuset ing 10.

Program och mer information.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar