Årets bilkommun utsedd – så gick det för Uppsala

Foto: ArenaCreative / Mostphotos

Sveriges kommuner har återigen rankats utifrån bilisternas klimatpåverkan. I Uppsala var 19 procent av alla nyregistrerade bilar miljöbilar.

delningar

Circle K har för sjunde året i rad rankat Sveriges kommuner utifrån bilisternas klimatpåverkan och därefter utsett "Årets bilkommun". Uträkningen har gjorts baserat på andelen nya miljöbilar i varje kommun, bilarnas förbrukning av bensin och diesel, samt bilisternas genomsnittliga körsträcka under året.

På första plats i rankingen hamnar Högsby, följt av Södertälje och Lund på andra- respektive tredjeplats. Uppsala hittar vi på plats 40 i rangordningen.

Undersökningen visar att svenskarna har minskat sin genomsnittliga körsträcka med 14 mil under året. Drivmedelsförbrukningen minskade med 35 liter per bil och svenskarna köpte dessutom över 4 000 fler miljöbilar under 2018 jämfört med tidigare år. Samtidigt ökade dock antalet bilar som körde på de svenska vägarna.

– Även om antalet bilar på de svenska vägarna blir fler, så ökar andelen miljöbilar. I årets undersökning var 18 procent av alla nyregistrerade bilar miljöbilar, vilket är en ökning med en procentenhet från föregående år. Svenskarna har även totalt sett minskat både sina körsträckor och den genomsnittliga drivmedelsförbrukningen under året. Sammantaget är det helt klart en positiv utveckling utifrån ett klimatperspektiv, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K, i ett pressmeddelande.

I Uppsala fanns det under förra året totalt 98 048 bilar registrerade. Det motsvarar 0,45 bilar per invånare, vilket är något lägre om man jämför med rikssnittet på 0,55 bilar per invånare. Av alla nyregistrerade bilar i Uppsala kommun var 19 procent av dem miljöbilar. I hela landet var motsvarande siffra 18 procent.

Tittar vi närmare på statistiken över invånarnas bilkörning visar den att kommunens bilar körde i snitt 1 224 mil under förra året. Det är 17 mil färre än året innan och innebär att bilisterna i Uppsala minskade sin bilkörning med 1,41 procent jämfört med tidigare år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar