Laddar

Arrangören inför båtfesten: ”Det är lätt för alla att delta”

I morgon startar Båtveckan i Öregrund, en klassisk fest för både unga som gamla. 

delningar

Båtveckan startar i morgon och arrangeras 29 juli-5 augusti i Öregrund. Huvudfokus ligger på flera båtlopp under veckan, med det klassiska Roslagsloppet som klimax. Under veckan hålls en festival med massor av aktiviteter, både för unga och gamla.

– Det är många och häftiga båtrace med Roslagsloppet som pricken över i:et som är världens största båtrace i världen. Vi kommer även ha många och bra artister. Det händer massor av saker, för ung som gammal, säger John Strand, arrangör för festivalområdet i Båtveckan.

Under de sex dagar som Båtveckan hålls är det sju artister som under kvällarna kommer uppträda. Är det besökare som vill ta med sin familj anordnas en speciell familjedag på söndagen med bland annat godisregn, barnsånger med rörelser, dessutom kan man även prova på att åka med i en racerbåt.

Totalt under Båtveckan kommer det cirka 16 000 besökare på festivalområdet, under lördagen besöker minst 30 000 besökare Öregrund när Roslagsloppet avgörs.

Johns personliga favorit under Båtveckan inträffar redan under söndag, när badkarsracen avgörs.

– Badkarsracingen är jätterolig, man kommer nära och det är lätt för alla att delta. Det är en personlig favorit. Man hänger på en motor på ett badkar och kör ett båtrace, och så ska man ta sig runt banan. De som brukar delta är duktiga på båtar, de har trimmat motorerna, så att de går väldigt snabbt. säger John Strand.

Vill man inte köra båtar på riktigt finns det även möjligheten att köra mindre varianter av dem.

– Nu i år har vi en ny grej med att köra båtracing med radiostyrda båtar, säger John Strand.

Vad betyder Båtveckan för dig?

– Mycket jobb, men det är roligt. Personligen så betyder båtveckan för mig en vision som jag får realisera. När man kommit såhär långt, ett arbete under många år, är det kul att få bli av, att få utvecklas som entreprenör, avslutar John Strand.

Båtveckan startar i morgon, lördag, kl 12, då man kan besöka HMS Gladan.