Åsa Waldau misstänks för flera fall av misshandel

Åsa Waldau, även känd som "Kristi brud", var pastor i Knutby församling när Knutbydramat blossades upp.

delningar

2004 sköt barnflickan Sara Svensson ihjäl pastorn Helge Fossmos fru Alexandra Fossmo i det så kallade Knutbydramat. Senare dömdes Helge Fossmo, även känd som Knutbypastorn, till livstids fängelse för anstiftan till mord.

En person som var en del av församlingen i Knutby och jobbade som pastor var Åsa Waldau, som var syster till mördade Alexandra. Efter dramat i Knutby valde Åsa Waldau att lämna församlingen, och förra året tvingades hon också lämna Knutby. Nu misstänks hon och ytterligare två före detta Knutbypastorer för brott, det avslöjar Aftonbladet och TV4 Nyheterna.

Waldau har anmälts för två fall av misshandel och de andra två för misshandel respektive sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– En vecka efter att jag lämnat församlingen insåg jag att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar, säger den tidigare församlingsmedlemmen ”Johan” till Aftonbladet och TV4.

– Jag valde att gå till polisen för att jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottslingar gärningar. Det rörde sig om ett maktmissbruk, att man misshandlat människor, fortsätter han.

Medlemmen uppger att kulturen i församlingen och miljön utifrån sett ser trevligt ut.

– Det ser bra ut på ytan, men gräver man djupare så har det varit en väldigt etablerad hierarki och ett maktsystem, ett maktmissbruk där de högst uppsatta har slagit hårdast nedåt. Har man varit längst ner så har man råkat väldigt illa ut.

Den ena pastorn som anmälts har blivit kontaktad av Aftonbladet, men uppger då att han inte vet något om anmälan.

– Inte hört ett ord om, eller jag har hört det från annan media, men jag har inte hört ett ord om det från polisen, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.