ÅTALET: Kristi brud högg med gaffel och stampade på kvinnor

Foto: Wikicommons/arkiv.

Nu åtalas tre tidigare Knutbypastorer: Misshandel, tvång och sexuellt utnyttjande.

delningar

Under gårdagen stod det klart att kammaråklagare Liselott Herschend väcker åtal mot tre före detta pastorer i Knutbyförsamlingen, däribland Kristi brud, Åsa Waldau. Under onsdagen åtalades de tre. 

Åsa Waldau, som nu bytt namn till Åsa Jacobsson står åtalad för flera misshandelsfall, sammanlagt sex stycken. 

I flera fall rör det sig om misshandel mot olika målsägande vid flera tillfällen. En kvinna ska ha utsatts av Kristi brud under perioden juli 2014 till december 2015. Bland annat ska kvinnan vid ett tillfälle ha blivit biten i ansiktet. Vid ett annat ska hon ha fått huvudet dunkat mot en vägg upprepade gånger och vid en annan gång ska hon ha huggits i handen med en gaffel av Kristi brud. 

En kvinna ska ha blivit misshandlad av Kristi brud genom att få sitt huvud dunkat mot ett skåp. Vid separata tillfällen ska samma kvinna ha blivit misshandlat med en flugsmälla och med en hårborste. I ett fall ska Kristi brud även ha dragit ned en kvinna på backen för att sedan hoppa eller stampa på henne. Åsa Waldau förnekar brott i samtliga misshandelsfall. 

En av de andra pastorerna, Peter Gembäck står åtalad för olaga tvång och misshandel. Enligt åtalet ska han ha misshandlat en man genom att slå honom flera gånger i ansiktet med öppen hand och utdela slag med knuten näve mot hans kropp. 

Enligt åtalet ska Peter Gembäck dessutom ha tryckt ned samma man på marken och med ett grepp om mannens hår ha tvingat honom att krypa en sträcka om 10 meter. I förhör har han erkänt gärningarna. 

Den tredje pastorn, som är i 50-årsåldern står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Enligt åtalet har pastorn utnyttjat en person som då var 17 år. Enligt åtalet ska det ha inträffat vid flera tillfällen och enligt åtalet har mannen allvarligt missbrukat sin beroendeställning. 

I förhör nekar den tredje pastorn till brott. Men till bevisning finns bland annat ett brev från mannen till den utsatte där han ber om ursäkt för övergrepp. 

Totalt står åtta personer som målsägande i åtalet.

Klockan 10.30 håller kammaråklagare Liselott Herschend en presskonferens angående åtalet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar