I samarbete med annonsör

Att låna utan UC – vad innebär det?

För ett par år sedan kunde man bara låna pengar från en av de fyra storbankerna; Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

delningar

De bankerna hämtar alla sina kreditupplysningar från Upplysningscentralen, som de också är delägare i. Det var därför svårt att bli beviljad lån om man redan hade nekats hos en annan bank. Dagens lånemarknad ser, som tur är, helt annorlunda ut. Idag kan du låna utan UC, vilket gör att du lättare blir beviljad lån.

Räntan på ett privatlån bestäms individuellt, så du vet inte hur stora dina räntekostnader kommer bli innan du ansökt om lånet. Även fast du inte tagit ut något av lånen du ansökt om, så registreras kreditförfrågningarna. Det ger ett intryck av att du lever långt över dina tillgångar och är i desperat behov av pengar. Så trots att du egentligen är kreditvärdig och har en stabil ekonomi, kan du få avslag på din låneansökan. Om du däremot blir beviljad ett lån så kommer det att vara med en hög ränta. Det beror på att räntan är baserad på din kreditvärdighet.

Upplysningscentralen förkortas UC och det är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det är dock långt ifrån det enda på marknaden. Flera långivare väljer att undvika UC och använder istället andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode, Sergel och Creditsafe. Det beror på att UC är mycket dyrare än konkurrenterna och innehåller samma information som de konkurrerande företagen. I och med att det idag finns många långivare och kreditinstitut på den svenska lånemarknaden som använder sig av andra kreditupplysningsföretag, så är konkurrensen om låntagarna tuff. 

De olika kreditupplysningsföretagen delar inte uppgifter med varandra. Det innebär att dina förfrågningar hos andra upplysningsföretag inte kommer synas när du ansöker om lån hos långivare som använder sig av UC. Detsamma gäller för de andra upplysningsföretagen, de kan inte se några förfrågningar som registrerats hos UC. Det är den vanligaste anledning till varför många väljer att låna utan UC, för det är lättare att bli beviljad lån. 

Det tar tre år för att en betalningsanmärkning ska försvinna, men under tiden kan det bli svårt att teckna lån. Generellt så har långivare som inte använder sig av UC inte lika stränga krav. Med kreditupplysningen så fokuserar de på din ekonomiska situation i dagsläget och på inte när du fick anmärkningen. När du lånar utan UC kan du låna trots diverse anmärkningar. Även fast du kan ta lån trots betalningsanmärkningar, är det inte att rekommendera. Starta med att få kontroll över din ekonomi innan du tecknar nya lån.

Du bör först jämföra dina lånealternativ innan du bestämmer dig för ett lån, vare sig det gäller med eller utan UC. Räntan på lån utan UC bestäms på samma sätt som med vanliga lån, alltså individuellt. Du vet först vad totalkostnaden för lånet blir, när du har skickat in din ansökan. En låneförmedlare förenklar arbetet genom att sammanställa kostnaden för alla dina lånealternativ med en enda förfrågan. Via gratistjänsten lanutanuc-guide.se får du en överblick över de lån utan UC som passar perfekt för din situation. Förutom räntan så hittar du flera faktorer som du ska hålla koll på och jämföra innan du ansöker om ett specifikt lån. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.