Laddar

AVSLÖJAR: Åklagaren om rekordbeslaget: ”Största odlingen jag har haft”

Efter tips kunde polisen slå till mot en man i norduppland. Resultatet blev ett av de största beslagen någonsin. I dag åtalades mannen för totalt 30 kilo cannabis.

delningar

Det var i samband med ett tips som polisen kunde slå till mot en villa i norduppland tidigare under hösten. När 24Uppsala.se avslöjade nyheten om tillslaget berättade Jale Poljarevius, polischef för Uppsala och Knivsta, att det handlade om ett rekordbeslag.

– Vi har gjort ett tillslag och en person är dessutom gripen. Det är en jätteodling av cannabis, megastor. Jag har jobbat länge, men aldrig sett så mycket marijuana, berättade Jale Poljarevius i samband med tillslaget som gjordes den 26 oktober.

Sedan dess har mannen, som är i 30-års åldern, varit frihetsberövad och i dag åtalades han för att ha odlat totalt 30 kilo cannabis.

– Vi ser en stor risk att den här mannen, som har tydliga kopplingar till Thailand, skulle välja att lämna landet för att undgå en rättegång, säger åklagaren Maja Kullinger som anser att bevisningen är stark.

– Bevisningen är stark. Han vidgår allt, och han säger att det är han som har odlat och att ingen annan ska ha varit inblandad. Han hävdar också att han enbart har odlat för eget bruk, men det håller inte vi med om.

Redan när polisen anlände till adressen och den aktuella lokalen, som för övrigt inte sitter ihop med själva bostadshuset, började man ana oråd.

– Poliserna kände lukten redan utanför byggnaden. Ändå fanns det, förutom en ganska avancerad utrustning för odling, även en form av ventilationssystem som tog bort den mesta av lukten, fortsätter Maja Kullinger som själv inte har varit med om en större mängd.

– Det här är den största odlingen jag har haft. Vi har haft större tillslag i regionen, 63 kilo om jag minns rätt, också det i norduppland faktiskt. Men den största för mig som sagt.

Vad yrkar du på för straff för den här mannen? – Det är flera år vi pratar om. Sneglar man på straffskalan så hamnar vi på cirka fem år för 20 kilo. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid fem kilo. Sedan får vi se om det blir visst avdrag då allt inte är rökbara delar. Allt är olagligt givetvis, men det är inte ovanligt med avdrag.

Totalt hittade polisen knappt 20 kilo cannabis, trots det åtalas nu mannen för drygt 30 kilo.

– Man hittade även rester från tidigare skörd, och efter en teknisk analys har man kunnat uppskatta att det handlade om närmare 12 kilo. Sett till tidigare elförbrukning har vi också anledning att tro att den här mannen har hållit på med det här sedan 2015 då han, via sin mamma, förvärvade den här bostaden som fortfarande står skriven på hans mamma.

Förutom i den aktuella lokalen där odlingen ägde rum hittade polisen spår av droger på flera ställen i bostadshuset.

– Det fanns spår av droger egentligen överallt. Bland annat på hans kläder, i köket och i ugnen. När polisen slog till var mannen också i full gång med att rensa sin skörd.

Han blev tagen på bar gärning alltså? – Ja, det kan man minst sagt säga.

Relaterade artiklar