Laddar

Bandyförbundets ordförande stänger inte dörren för Uppsala

För tredje året i rad spelas bandyfinalen på Tele2 Arena. Hur det blir sedan är inte klart ännu – samtidigt som bandyförbundet förhandlar med den stora arenan söder om söder så går bandystaden Uppsala på offensiven.

delningar

Bandyfinalen har en historia av långa traditioner; mellan 1967 och 1989 spelades den på Söderstadion – 23 år i rad. Efter ett mellanspel på Rocklunda i Västerås, 1990, kom den till Uppsala. Bandyfinalen hölls sedan på Studenternas i 22 år – 1991–2012.

Under uppmärksammade former flyttades den sedan till Stockholm. Först på gigantiska Friends Arena under två år, och sedan till Tele2 Arena. Där spelas den också i mars 2017.

– Vi vet var vi ska vara i år, sedan finns det förhandlingar om 2018 och 2019. Jag kan inte säga mer i dag, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, som fram tills Peter Hodor tillträder som generalsekreterare i början av mars även är tillförordnad på den stolen.

– Vi har ett optionsavtal för 2018 och 2019 med Tele2, alltså Stockholm Live, som vi diskuterar för närvarande, säger Stig Bertilsson.

Alltså lutar det åt att finalen spelas där även då? – Jag kan inte… Om jag säger så här: jag vill inte ge Tele2 något bättre förhandlingsläge. Så jag vill inte kommentera det mer. Vi för diskussioner.

Samtidigt har Uppsala seglat upp på bandyhimlen igen – man vill ha tillbaka bandyfinalen till staden. Och även IK Sirius har gått ut med att man ska satsa rejält på sitt lag i elitserien.

– För det första är det positivt att Sirius satsar och vill ha en starkare position. Det känns som att de har något på gång i den delen. Det ska väl inte jag recensera, men jag tycker det, säger Stig Bertilsson, som faktiskt var på Studenternas på söndagen, när laget föll tungt mot VSK.

– Det var väl lite dystert just i söndags, kan man säga, säger han.

Men hur ser du på Uppsala som finalstad igen? – Jag vet inte vad det här kommer att innebära ännu. Men det är väl positivt att det finns ett intresse. Vi (Svenska bandyförbundet) har fått uppvaktningar från både det ena och det andra stället, där man kommer med speciella lösningar.

Erik Weiman är ordförande i Sirius bandy. Tidigare har han sagt så här till 24Uppsala:

– Vi tycker att finalen hör hemma i Uppsala och på Studenternas, och vi har tagit beslutet att vi i Sirius ska göra det vi kan och dra vårt strå till stacken för att finalen ska spelas på Studenternas igen.

Bandypuls når Weiman så han kan utveckla planerna.

– Vi från bandyn i Uppsalas sida tycker att vi levererade ett bra evenemang när finalen låg i Uppsala. Vi skulle kunna bidra till att göra ett bra evenemang igen. När finalen kommer till Uppsala, när eller om, så vågar jag lova att det finns en bred bandyrörelse som kan ställa upp så att det blir ett bra evenemang.

Det är ju dock så att det inte är IK Sirius som äger frågan – utan Svenska bandyförbundet och Uppsala Kommun.

– Så det får ju dom svara på. Förbundet äger finalen, och Uppsala kommun är deras motpart om finalen ska hamna i Uppsala. Så det är svårt för mig att svara på, men vi vill och hoppas att det blir aktuellt, säger Erik Weiman.

Hur tycker du att arrangemanget har skötts i Stockholm sedan det försvann från Uppsala? – Alltså, jag har inget att säga om evenemanget i Stockholm. De gjorde ett bra jobb under omständigheterna, och jag förstår ambitionerna. Men min personliga åsikt är att den folkfest vi hade, som ställde hela Uppsala på fötter, är bra för Uppsala och bra för bandyn.

Rikard Bäckman Mittmedia

 

Relaterade artiklar