Barn i mänsklig kedja för sina rättigheter: "De kämpade för något"

Årskurs 4 på Valsätraskolan ställde upp sig i en mänsklig kedja för att sedan springa Jorden Runt-loppet för en bättre värld.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under måndagen ställde eleverna i årskurs 4 på Lilla Valsätraskolan upp sig i en mänsklig kedja för att sedan springa Jorden Runt-loppet för en bättre värld. Jorden Runt-loppet är ett samarbete mellan barnrättsorganisationen World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté. Det är till för stärka kunskapen om de Globala målen och ge barn möjlighet att göra sina röster hörda gällande hållbar utveckling.

– FN har satt upp målen och genom World’s Children’s Prize jobbar vi med att få ut målen till eleverna och information om hur viktigt det är för vår framtid och för vår planet. Det är tre klasser från årskurs som har jobbat med detta genom att läsa målen, diskutera och pratat om den. Eleverna har fått säga vilka av målen de tycker är viktigast och har fått argumentera för sin sak. De fick i läxa att lära sig fyra av sjutton mål inför Jorden Runt-loppet, säger Stina Solum, som är klassföreståndare för en av klasserna som medverkade.

Foto: Privat

Under måndagen ställde alltså ungefär 90 barn från Valsätraskolan upp sig i en mänsklig kedja med fingertopp mot fingertopp för att nå så långt som möjligt. Över hela världen var det ungefär en miljon barn som ställde upp sig i en kedja just den här dagen. Sedan sprang eller gick barnen tre kilometer i loppet.

– Efter varje varv de sprang skulle de komma fram till en vuxen och säga ett viktigt globalt mål. De hade det i tankarna när de sprang och det kändes verkligen som att de kämpade för något. Det var jättehärligt att se dem komma in i målfållan och ropa ut något som de tyckte var viktigt. En del tyckte rent vatten var viktigast, andra flickors rättigheter eller utbildning till alla, för att ta några exempel, säger Stina Solum.

Foto: Privat

Eleverna fick den 21 mars ett förberedande besök av olympiern och snowboardåkaren Maria Danielsson som kunde knyta FN:s mål till Sveriges Olympiska Kommitté.

– Besöket av olympiern var en förberedelse inför den här dagen. Hon pratade om barnens rättigheter och hållbar utveckling och kunde knyta ann det till OS värderingar.

Under fredagen, den 5 april, ska eleverna rösta fram årets barnrättshjälte genom World's Children's Prize. Miljoner barn runt om i världen röstar mellan tre olika kandidater. Just det här året är fokus på jämställdhet och flickors rättigheter.

- När vi pratar om detta med barnen kommer det alltid upp frågor om orättvisor och hur det kan vara på olika sätt runt om i världen. De blir upprörda hur vi vuxna kan låta de utsatta situationer som många barn är i få fortsätta. De blir väldigt empatiska och månar om andra barn och vill att det ska till en förändring, säger Stina Solum och fortsätter;

– Det blir svårt för dem att välja i morgon för det är tre väldigt bra kandidater. 

Här är kandidaterna som barnen får rösta på:

• Spès Nihangaza, Burundi, för sin 25-åriga kamp för föräldralösa barn som drabbats hårt av aidsepidemin och ett brutalt inbördeskrig.

• Ashok Dyalchand, Indien, som i 40 år kämpat emot barnäktenskap och för flickors lika rättigheter.

• Guylande Mésadieu, Haiti, som i 20 år kämpat för barn som tvingats till slavarbete, barn i fängelse och som lever på gatan.

Foto: Privat

Valstugan hålls i klassrummet, och Valmyndigheten i Uppsala kommer med valbås som skolan får låna. Valet ska genomföras som i en riktig vallokal, med kontrollanter och rösträknare. Både årskurs fem och fyra deltar i omröstningen. Därefter kommer rösterna rapporteras in till World’s Children’s Prize och efter påsken offentliggörs beskedet om vem som vunnit. Det blir en stor och högtidlig ceremoni och Drottning Silvia brukar dela ut priset, som kallas för Barnens Nobelpris.

– Barnen blir väldigt engagerade och får en förståelse för att vi i Sverige har kommit långt med demokrati och barns rättigheter. Ett av kunskapskraven vi har är att känna till barnkonventionen och FN:s arbete. Jag upplever att barnen blir väldigt emotionellt engagerade. De kanske kommer minnas det här sen när de blir vuxna och det kanske kommer finnas i deras hjärtan när de ska fatta viktiga beslut i framtiden, säger Stina Solum.

Stina Solum. Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

FAKTA

World’s Children’s Prize

World’s Children’s Prize-programmet (WCP) är världens största årliga utbildningssatsning som stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har 42 miljoner barn deltagit, 630 000 av dem i Sverige. Bland annat deltar miljoner barn årligen i den världsomröstning som utser mottagaren av World’s Children’s Prize, av medier kallat ”barnens nobelpris”. Bland beskyddarna finns Malala Youzafsai, den bortgångne Nelson Mandela, Desmond Tutu, Drottning Silvia samt Sveriges statsminister.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar