Laddar

Barn med cancer kan löpa större risk för D-vitaminbrist

Hur stor risk för D-vitaminbrist har barn som fått en cancerdiagnos? Det ska studier vid Akademiska sjukhuset utreda. Bland annat gör cytostatikabehandling att barn ofta har svårt att få i sig allsidig kost. En D-vitaminkälla är fet fisk såsom lax. - Foto: Mostphotos

Risken för D-vitaminbrist kan öka för cancersjuka barn eftersom de under sin strålbehandling ska undvika direkt solljus.

delningar

Forskare vid Akademiska sjukhuset har i två pågående studier undersökt hur vanligt det är att barn som fått en cancerdiagnos har en sådan brist.

– I dag screenas inte alla barn som får en cancerdiagnos. I likhet med friska barn rekommenderas D-vitamindroppar till alla under två år. Vissa riskgrupper screenas och får extra D-vitamintillskott om detta behövs, exempelvis barn som genomgått blodstamcellstransplantation, säger Natalja Jackmann, barncancerläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Flera faktorer bidrar till att forskare bedömer att barn med cancer kan löpa ökad risk för D-vitaminbrist. Barnen vårdas ofta under lång tid och behandling med cytostatika gör att de i perioder har svårt att få i sig allsidig kost. Dessutom får de inte vistas i direkt solljus under strålbehandling och en viss tid efter blodstamcellstransplantation.

Relaterade artiklar