Laddar

Barn med cancer kan löpa större risk för D-vitaminbrist

Hur stor risk för D-vitaminbrist har barn som fått en cancerdiagnos? Det ska studier vid Akademiska sjukhuset utreda. Bland annat gör cytostatikabehandling att barn ofta har svårt att få i sig allsidig kost. En D-vitaminkälla är fet fisk såsom lax. - Foto: Mostphotos

Risken för D-vitaminbrist kan öka för cancersjuka barn eftersom de under sin strålbehandling ska undvika direkt solljus.

delningar

Forskare vid Akademiska sjukhuset har i två pågående studier undersökt hur vanligt det är att barn som fått en cancerdiagnos har en sådan brist.

– I dag screenas inte alla barn som får en cancerdiagnos. I likhet med friska barn rekommenderas D-vitamindroppar till alla under två år. Vissa riskgrupper screenas och får extra D-vitamintillskott om detta behövs, exempelvis barn som genomgått blodstamcellstransplantation, säger Natalja Jackmann, barncancerläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Flera faktorer bidrar till att forskare bedömer att barn med cancer kan löpa ökad risk för D-vitaminbrist. Barnen vårdas ofta under lång tid och behandling med cytostatika gör att de i perioder har svårt att få i sig allsidig kost. Dessutom får de inte vistas i direkt solljus under strålbehandling och en viss tid efter blodstamcellstransplantation.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Rösta på din favorit – här är finalisterna

Nu har det äntligen blivit dags att rösta på finalisterna! Varje år utser U!Club vinnare i tre olika kategorier. Det handlar om att lyfta fram de som bidrar till att stärka Uppsalas positiva image. Utmärkelserna är Årets marknadsförare av Uppsala, Årets mest kreativa Uppsalabo och Årets Uppsalabo.