Laddar

Bengt Wibergs ”prilliga” idé ska göra honom snuskigt rik

I lördags var det stor castingdag på V-Dala nation när den första säsongen av Företagsänglarna började spelas in. Hundratals entreprenörer hade kommit för att försöka övertyga den stenhårda juryn och vi fick en pratstund med en av dem.

delningar

I september börjar 24Uppsala att sända Företagsänglarna som är en ny tv-serie i sju avsnitt där både unga och gamla entreprenörer ska försöka övertyga den stenhårda juryn med Thomas Sonesson i spetsen om att få deras hjälp.

På lördagen var det dags för castingen som också innebar den första av många inspelningsdagar för tv-serien. Hundratals entreprenörer köade utanför V-Dala nation för att få ”pitcha” just deras idé och hoppas på en av de tio platserna i semifinalen.

24Uppsala fanns på plats och fick en exklusiv inblick av inspelningen som pågick under hela dagen. På plats fick vi också chansen att prata med några av alla entreprenören.

En av dessa spännande entreprenörer var Bengt Wiberg från Lidingö som, tack vare en sommarstuga i Almunge, kunde kvala in till programmet med en minst sagt ”prillig” idé som han hoppas ska göra honom snuskigt rik.

– Jag är världens enda snus-hälso-inovatör, säger Bengt Wiberg som kom på idén Sting Free Snus i tandläkarstolen.

– Jag satt i tandläkarstolen för några år sedan, och tandläkaren dömde ut min mun för att jag hade en snusgrop i slemhinnan och väldigt irriterat tandkött som sved och brände. Då gick jag upp till kontoret på Lidingö stad, där jag var ekonomichef. Där tog jag fram ett plåster ur förbandslådan, klippte bort överflödet och satte den plåstrade sidan mot mitt tandkött, och det slutade svida direkt. Det var så det började.

Bengt Wiberg, som sa upp sig från sitt jobb på Lidingö stad och lever i dag på sin pension. Nu hoppas han kunna revolutionera hela snusbranschen och ge miljarder rökare chansen att sluta.

– Min kanske största målgrupp i världen är en miljard rökare. Rökning dödar, det gör inte snus. Jag har gjort en marknadsundersökning som visar att fyra av tio snusare tycker att det är obehagligt när det svider och bränner. Många som har provat att börja snusa i stället för att röka har därför slutat och fortsatt röka i stället.

Vad innebär din idé? – Jag har alltså revolutionerat själva snuspåsens utformning. Det är ingen ny tobaksblandning eller konstig kemikalie, det är ett nytt membran som är ultratunt och godkänt av livsmedelsvärket och som gör att man kan snusa utan att förstöra munnen, fortsätter Wiberg som hoppas att produkten snart ska finnas ute i butiken.

– Kanske får vi se Gerenal-snus med Sting Free som ett komplement inom kort. Swedish Match, som är världsledande, har skrivit ett avtal med mitt lilla enmansföretag, vilket är väldigt kul. Ännu finns inte produkten att köpa, men jag får många frågor om när man kan börja köpa den. Nästa steg hoppas jag blir att ta fram ett tusental dosor som kan säljas i en försöksbutik någonstans.

Hur det gick för Bengt Wiberg och hans Sting Free Snus får du se i september när Företagsänglarna börjar sändas.

Se hela inslaget med Bengt Wiberg och hans företagsidé i videospelaren här ovan.