Beskedet: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i Uppsala

Foto: Robert Nyholm/ Mostphotos

Här är de branscher som har positiva jobbprognoser:

delningar

Arbetsgivare i Uppsala och Stockholm förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året, enligt ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +8 procent för det första kvartalet, den högsta prognosen från arbetsgivare i regionen på ett och ett halvt år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +5 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. + 8 procent är en ökning från föregående kvartals försiktigt positiva jobbprognos på +3 procent.

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i Stockholm och Uppsala tror på en positiv start på året. Samtidigt vet vi att kompetensbristen gör det svårt att hitta arbetskraft, vilket ställer ökade krav på att tänka nytt kring rekrytering. De främsta orsakerna till kompetensbristen är att arbetsgivare får in för få ansökningar, samt att sökande saknar konkreta yrkeskunskaper och tillräcklig erfarenhet, säger Lars Forseth, vd ManpowerGroup i ett pressutskick.

Alla de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern har positiva jobbprognoser för årets första kvartal. Inom hotell- och restaurangbranschen, finans-, fastighets- och uppdragssektorn förväntas en stor efterfrågan på kompetens. Även byggbranschen lämnar en stark jobbprognos. I några branscher förutspås dock stiltje på arbetsmarknaden. Arbetsgivare inom handeln, transportsektorn, energisektorn och de gröna näringarna förväntar sig inga större förändringar i behovet av arbetskraft.

– Det är glädjande att så många svenska arbetsgivare tror på att inleda det nya året med fler jobbtillfällen, framför allt inom byggbranschen. Under hösten har medier rapporterat om en oro för att byggboomen snart kommer avta, men den avspeglas inte i arbetsgivarnas jobbprognos för det kommande kvartalet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

FAKTA

Svenska branscher med starkast jobbprognoser

• Hotell- och restaurangbranschen, +12 procent

• Finans-, fastighets- och uppdragssektorn, +12 procent

• Gruvnäringen, +12 procent

• Byggbranschen, +12 procent

• Tillverkningsindustrin, +7 procent

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar