BESKEDET: 900 miljoner till spårvägsbygget över Ultunalänken

Mostphotos/Pressbild.

Regeringen kommer att medfinansiera nybyggnationen av spårvägen Ultunalänken mellan Bergsbrunna och Gottsunda centrum med 900 miljoner kronor.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Beslutet är en del i det så kallade Uppsalapaketet med bland annat satsningar på fyra järnvägsspår till Stockholm och en utbyggnad av Uppsala.

Uppsala kommun och svenska staten har slutit ett avtal om ett investeringspaket i miljardklassen för infrastruktur och bostäder. Här ingår bland annat en utbyggnad av ytterligare två järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm, en ny tågstation vid Bergsbrunna och en ny kollektivtrafiklösning. Kommuns motprestation är att bygga 33 000 nya bostäder i de södra stadsdelarna, utmed Ultunalänken.

Beslutet om medfinansieringen på 900 miljoner kronor fattades under torsdagens regeringssammanträde.

– Nu har ett mycket viktigt och roligt beslut för Uppsalas utveckling fattats av regeringen. 900 miljoner i medfinansiering av spårväg ger oss möjlighet att bygga hållbara stadsdelar med många bostäder och arbetsplatser kopplade till den nya järnvägsstationen i Bergsbrunna och i södra staden, säger Maria Gardfjell, kommunalråd (MP), i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen med staten ska Ultunalänken vara klar 2029 när den nya järnvägsstationen i Bergsbrunna invigs. Byggnationen planeras att påbörjas 2024 och kommer att planläggas så att den på minsta möjliga sätt stör trafiken och stadens invånare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar