Laddar

Beskedet: Grönt ljus för innovativt Uppsalahus

Ett nytt, innovativt hus där boende ska få lättare att välja att leva bilfritt ska byggas. Illustration: Uppsala kommun.

Hyresgästerna får UL-kort värt 1 000 kronor vid inflyttning.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu har Uppsala kommun beslutat att bevilja bygglov för ett flerbostadshus i Östra Sala backe med nya och innovativa mobilitetslösningar. Fastighetsbolaget som uppför huset kommer att lägga stort krut på åtgärder för att säkra ett hållbart resande. I stället för stora parkeringsytor blir det i stället lastcyklar och bilpool. Syftet är bland annat att kunna sänka boendekostnaderna.

– Uppsala behöver fler bostäder med lägre boendekostnader och att inte kräva parkeringsplatser är ett sätt att åstadkomma det. Vi har tittat på liknande projekt i Malmö som fungerar väldigt bra och vill därför testa det i Uppsala, säger Erik Pelling (S), ordförande plan- och byggnadsnämnden, i en kommentar.

I konceptet ingår flertalet åtgärder som ska förenkla vardagen för de boende. Bland annat är hissarna extra rymliga för att göra det enklare att ta med cykeln in i lägenheten. Fastigheten byggs strategiskt nära cykel- och gångvägsnät i Östra Sala backeområdet, hörnet av Daggvidetorget och Fyrislundsgatan.

En glädjande nyhet för de boende är att de får ett UL-kort laddat med 1000 kronor vid inflyttning. Det kommer även finnas informationstavlor om avgångar för buss och tåg i entrén.

Det är de danska arkitekterna Hauschild + Siegel som har tagit fram bostadsprojektet ”Cykelkungen”. Nu har projektet överlåtits till fastighetsbolaget Sveafastigheter Bostad som har beviljats bygglov för 99 hyreslägenheter.

Relaterade artiklar