Beskedet: Grönt ljus för innovativt Uppsalahus

Ett nytt, innovativt hus där boende ska få lättare att välja att leva bilfritt ska byggas. Illustration: Uppsala kommun.

Hyresgästerna får UL-kort värt 1 000 kronor vid inflyttning.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu har Uppsala kommun beslutat att bevilja bygglov för ett flerbostadshus i Östra Sala backe med nya och innovativa mobilitetslösningar. Fastighetsbolaget som uppför huset kommer att lägga stort krut på åtgärder för att säkra ett hållbart resande. I stället för stora parkeringsytor blir det i stället lastcyklar och bilpool. Syftet är bland annat att kunna sänka boendekostnaderna.

– Uppsala behöver fler bostäder med lägre boendekostnader och att inte kräva parkeringsplatser är ett sätt att åstadkomma det. Vi har tittat på liknande projekt i Malmö som fungerar väldigt bra och vill därför testa det i Uppsala, säger Erik Pelling (S), ordförande plan- och byggnadsnämnden, i en kommentar.

I konceptet ingår flertalet åtgärder som ska förenkla vardagen för de boende. Bland annat är hissarna extra rymliga för att göra det enklare att ta med cykeln in i lägenheten. Fastigheten byggs strategiskt nära cykel- och gångvägsnät i Östra Sala backeområdet, hörnet av Daggvidetorget och Fyrislundsgatan.

En glädjande nyhet för de boende är att de får ett UL-kort laddat med 1000 kronor vid inflyttning. Det kommer även finnas informationstavlor om avgångar för buss och tåg i entrén.

Det är de danska arkitekterna Hauschild + Siegel som har tagit fram bostadsprojektet ”Cykelkungen”. Nu har projektet överlåtits till fastighetsbolaget Sveafastigheter Bostad som har beviljats bygglov för 99 hyreslägenheter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar