Beskedet om situationen på akuten: "Är inte tillräckligt"

I förra veckan fick 24 patienter ligga på britsar i akutmottagningens korridorer på Akademiska – nu tar skyddsombuden situationen vidare till Arbetsmiljöverket.

delningar

I torsdags förra veckan låg det under morgonen 24 patienter i akutens korridorer på Akademiska i Uppsala i väntan på att få komma till en vårdavdelning. Bland personalen ansågs det för ett år sedan som många väntande patienter om det låg fem personer i korridorerna.

Skyddsombudet Malin Gutentoft och undersköterskan och skyddsombudet Gry Östling fick nog. De valde att lämna in en anmälan, en så kallad 66A-framställan, till sina chefer som en begäran om åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. I den kräver skyddsombuden konkreta förslag på åtgärder för att göra situationen bättre. Cheferna tog den i sin tur vidare till sjukhusledningen. Malin Gutentoft meddelade då att det skulle ta ärendet till Arbetsmiljöverket om de inte blev nöjda med svaret som ledningen gav dem den 20 mars.

– Vi har fått ett svar från sjukhusledningen nu där de bland annat skrev att de ska öppna upp 21 vårdplatser i maj. Det vi inte har fått svar på är om det kommer stängas platser till sommaren, för de drar alltid ner på platserna till semestern. Vi undrar om det här är tillfälligt eller bestående. Utifrån vår arbetsmiljösituation ser vi inte att det svar vi har fått är tillräckligt. Vi kommer därför att gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Malin Gutentoft, skyddsombud och specialistsjuksköterska i akutsjukvård, under fredagen när hon har hunnit sätta sig in i ledningens svar.

Enligt Malin Gutentoft ligger det i akutens korridor patienter som väntar på att få opereras eller väntar på vidare utredning, men även gamla eller multisjuka äldre som behöver vård. Det ligger alltså sjuka och svaga bredvid folk med influensa.

– Det är som djungelns lag. Vi får lösa hela sjukhusets problem här. Personer förvaras i våra lokaler som inte är byggda för det ändamålet, sa Malin Gutentoft, för en vecka sedan.

Även läkarna på akuten har nu ställt sig bakom sköterskekollegornas syn på problematiken i ett gemensamt upprop (se faktaruta). Enligt Malin Gutentoft är ett av de största problemen med svaret från sjukhusledningen att lösningarna inte sker omgående.

– Det står i deras svar att de ska fortsätta öppna platser fram till 2020, men problemet är att det inte går tillräckligt snabbt. Vi måste lösa det här nu, vi kan inte vänta längre! Att vi har det här problemet redan innan sommaren fungerar inte, säger Malin Gutentoft under fredagen, och fortsätter;

– Vi ställer oss förstås positiva till att de öppnar platser, för det saknas mig veterligen 70 platser varje dag på Akademiska sjukhuset. Det här är inte ett nytt problem, men det känns som att de gav oss de här svaret för att vi ska vara tysta en stund. Men vad betyder det? För oss just nu betyder det inte så mycket för det gör inte någon stor skillnad i vår arbetsmiljö i närtid. Jag är positiv till att de har öppnat de här platserna men det är inte tillräckligt.

Skyddsombuden kommer i nästa vecka ännu en gång lämna in en 66A-framställan där de beskriver sin situation, men denna gång till Arbetsmiljöverket i stället.

– Vi berättar om vårt problem och Arbetsmiljöverket väljer då om de anser att de behöver komma och göra en tillsyn. Att vi går vidare till Arbetsmiljöverket behöver inte betyda att de bedömer att det finns ett arbetsmiljöproblem hos oss eller att de ens väljer att kom till oss men det är ju vad vi önskar.

FAKTA

Upprop från läkarna vid Akutmottagningen

Vi läkare som har Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset som vår arbetsplats har följt den pågående rapporteringen och delar våra sköterskekollegors syn på problematiken och deras välbefogade oro för både patientsäkerhet och vårdkvalitet. Det är på sin plats att läkargruppen deltar i diskussionen, då det medicinska ansvaret i slutändan vilar på oss – exempelvis när patienter som inte hamnar på rätt avdelning i tid insjuknar i svårare sjukdomsgrad eller komplikationer som enkelt hade gått att förebygga.

Den nuvarande pressade situationen medför en märkbart försämrad arbetsmiljö där fysisk, psykisk och etisk stress präglar arbetsdagarna för många av oss och gör att kompetens försvinner från såväl sköterskegruppen som läkargruppen. Det finns ett tydligt mönster där många i början av sin karriär tjänstgör på Akutmottagning under några år för att sedan välja mer skyddade verksamheter – för att orka ett helt arbetsliv.

Kommunikationen och teamarbetet mellan kliniker och yrkesgrupper blir lidande när ingen har tid att skaffa sig en överblick och alla försöker springa allt snabbare i sitt eget ekorrhjul. Här finns stor potential för förbättring och utveckling – om vi får in mer luft i systemet är Akuten en utmärkt plats för teamträning, simulering och samarbete över klinikgränser. Idag mäktar vi inte med det, särskilt när det alltför ofta ligger ett tiotal patienter i våra britsar i väntan på inläggning.

En produktionsfokuserad vårdkultur har skapats där vi räknar antalet utskrivningar och gör allt för att kunna skicka hem patienter från akuten som vi under bättre tider hade föredragit att lägga in för observation. Det kan medföra att vi blir tvungna att beställa fler akuta röntgenundersökningar och prover, bara för att vara på den säkra sidan – vilket leder till ytterligare trängsel och väntetid. På jourtid tvingas erfarna läkare konkurrera med varandra om de åtråvärda vårdplatserna, istället för att använda sin kompetens till att bedriva patientvård.

Det tål att poängteras att detta inte är en kritik riktad mot våra chefer eller ledningen på sjukhuset. När så gott som samtliga svenska sjukhus brottas med liknande svårigheter är det inte lönt att hitta syndabockar lokalt. Grunden till problemen ligger dessutom många år tillbaka i tiden.

Samtidigt blir det alltmer klart att problemen inte kan isoleras från varandra på det vis politiker ofta gör genom att fokusera på ett problem i taget. Vårdplatsbrist, allt mer vårdtunga patienter, en sviktande primärvård och svårigheter att rekrytera sjuksköterskor – dessa går hand i hand. Ja, det behövs krisåtgärder för att rädda den akuta situationen. Men vi behöver också att våra politiker visar en vilja att ta ansvar för problematiken även på längre sikt. Det behövs hopp om en ljusning helt enkelt, nu när så många av oss går på knäna. Ett första steg kunde vara att våra folkvalda besöker Akutmottagningen och på nära håll får se dels den enorma frustration som bubblar under ytan men också den stora potential som finns för att bedriva riktigt god akut sjukvård. Lyssna till vårdpersonalen, det är vi som är vården!

Pouya Ghelichkhan ST-läkare akutsjukvård

Anja Westman ST-läkare akutsjukvård

Sára Morell ST-läkare akutsjukvård

Martin Löfling Skogar Specialist kirurgi

Peter Moberger Specialist kirurgi

Hassan Imam Specialist internmedicin

Erik Ribom Specialist internmedicin och ST-läkare kardiologi

Karl Wassberg ST-läkare urologi

Baz Delshad ST-läkare internmedicin

Kazal Hawez Specialist internmed och akutsjukvård

Susann Järhult Specialist internmedicin och akutsjukvård

Jens Brokopp ST-läkare ortopedi

Sara Artursson ST-läkare kirurgi

Julia Svechnikova ST-läkare internmedicin

Jonas Willmer ST-läkare akutsjukvård

Biplob Shanewas ST-läkare akutsjukvård

Simon Morelli ST-läkare akutsjukvård

Arturo Centurion ST-läkare akutsjukvård

Bettina Friedrichs ST-läkare akutsjukvård

Federico Centurion ST-läkare akutsjukvård

Evelina Rosenqvist ST-läkare internmedicin

Shamim Nowrouzi ST-läkare internmedicin

Anna Larsson ST-läkare akutsjukvård

Ellen Wallberg ST-läkare akutsjukvård

Pontus Röbeck ST-läkare urologi

Greger Backström ST-läkare akutsjukvård

Kajsa Björner Specialist internmedicin och gastroenterologi

Shabab Hasan ST-läkare internmedicin

Anna Söderberg Amlert ST-läkare internmedicin

Rafaele Cantera-Ahlman ST-läkare urologi

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar