Laddar

Billigare byggen ska ge lägre hyror

Statliga bidrag ska användas för att bygga billigare lägenheter.

delningar

Lägenhetshyrorna i Uppsala har i generellt sätt varit höga. För två år sedan var priset på nyproduktion näst högst i landet. Men nu finns planer för att sänka lägenhetshyrorna – med hjälp av enklare byggen, det skriver Uppsalatidningen.

– Uppsalas bostadsmarknad är betydligt billigare än till exempel Stockholm och London. Men jag tycker att man ska se på hur den aktuella kundgruppen upplever prisbilden och de flesta har inte råd att köpa en ny bostad, säger Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet till tidningen.

Enligt Irene Molina ställs vissa grupper helt utanför bostadsmarknaden då de inte får ta lån för att köpa en bostad. För att undvika den negativa spiralen med allt högre bostadspriser vill Uppsalahem försöka bygga enklare bostäder. Bland annat planeras det för runt 220 modullägenheter med lägre hyror i både Bäcklösa och Rosendal.

– Det krävs enklare produktionsformer för att få ned kostnaderna, säger Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem till tidningen.

För att staten ska betala ut pengar måste hyran vara högst 1 450 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är väldigt svårt för oss att bygga nytt och hålla ned kostnader så att vi klarar den hyresnivån. För att det ska gå måste vi välja alternativa produktionsformer, till exempel serietillverkade färdigbyggda bostadsmoduler, säger han.