Bristande kunskaper om sekretess på Akademiska sjukhuset

Foto: Johan Wahlgren.

Personalen känner sig osäker.

delningar

IVO, inspektionen för vård och omsorg, har gjort tillsyn av Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det som kontrollerades var vårdgivarens hantering av sekretessbelagda uppgifter och skyddade personuppgifter på vissa verksamheter.

De väljer att avsluta ärendet men hittade ändå brister i vårdgivarens rutiner. IVO anser att personalen saknar tillräckliga kunskaper om hälso- och sjukvårdssekretess och hantering av sekretessbelagda uppgifter. Man menar att Akademiska sjukhusets rutiner och arbetssätt när det gäller just hantering av uppgifter med sekretess eller skyddade personuppgifter inte är tillräckliga för att säkra kvaliteten på verksamheten.

Det IVO grundar sin bedömning på är att det under inspektionen framkom att nyanställda inte får någon tydlig genomgång av sekretess eller att befintlig personal inte fått mer än enstaka informationstillfällen om detta. Personalen upplever att de känner sig osäkra i hanteringen av exempelvis telefonsamtal eller när det kommer besökare till en vårdavdelning.

IVO förutsätter att vårdgivaren vidtar åtgärder kring bristerna och därför avslutar de ärendet. Beslutet kan komma att följas upp på annat sätt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar