Laddar

Byggstart: Här byggs 133 nya studentbostäder

Då beräknas lägenheterna vara klara för inflyttning.

delningar

Nu har nästa etapp påbörjats för fler studentbostäder i Uppsala. I dag tas nämligen det första spadtaget i Rosendalsområdet.

Studentstaden, Uppsalahem och Uppsala parkerings AB utvecklar nu tillsammans porten till Rosendal med studentbostäder, parkering och en livsmedelsbutik.

Projektet som heter Dansmästaren, kommer både att rymma 133 studentbostäder och 470 parkeringsplatser och är ritad av Tengbom Arkitekter.

Byggnaden kommer att ha två uttryckssätt, fasaden som rymmer parkeringshuset mot Dag Hammarskjölds väg består av vertikala stållameller av cortenstål, som blir naturligt rostigt och ska efterlikna de vackra tallarnas stammar i den närliggande Kronåsparken.

Studentbostäderna, som vetter mot Soldathemsvägen och utgör baksidan av parkeringshuset, kännetecknas av en stilren vit putsad fasad, med delvis rundade hörn, enligt ett pressmeddelande.

För de båda kommunala bolagen är det första gången man nyproducerar i ett gemensamt projekt.

– Det här blir de första studentbostäderna i Rosendal och läget är utmärkt mellan Ångströmlaboratoriet, BMC och Uppsala Universitet, säger Uppsalahems vd Stefan Sandberg.

Brist på parkeringsplatser och laddstolpar är en utmaning i Rosendal och de 470 nya parkeringsplatserna är efterlängtade.

– I en växande stadsdel behövs moderna sätt att förvara sin bil. I det nya parkeringshuset har vi gjort en storsatsning på laddplatser för elbilar och ett modernt system för besöksparkeringen. Vi har också jobbat mycket med belysning och trygghetsskapande åtgärder, säger Lennart Johansson, vd på Uppsala Parkerings AB.

Beräknad inflytt sker till hösten 2020.