Certifiering av krogar oroar kommunen

"Tråkigt nog verkar det också som att verksamheter, som fått besök av företaget, tror att de kommer från Uppsala kommun". - Foto: Mostphotos

Klistermärket som erbjuds är snarlik den logga som Uppsala kommuns inspektörer använder sig av.

delningar

Uppsala kommun är oroad över att den certifiering av restauranger som ett privat bolag utför ska förväxlas med de kontroller som görs av kommunens livsmedelsinspektörer.

I samband med certifieringen erbjuds nämligen ett klistermärke att sätta upp på restaurangen. Problemet är att märket är väldigt lik den logga som används på kommunens gratistjänst Livsmedelskollen.

– Vi ser en risk för att de som ser det här klistermärket tror att det är kommunen som står bakom certifieringen. Tråkigt nog verkar det också som att verksamheter, som fått besök av företaget, tror att de kommer från Uppsala kommun, säger Tobias Johansson, avdelningschef Livsmedelskontrollen, Uppsala kommun.

Livsmedelskollen.se har har tre kategorier:

1. Utan avvikelse eller mindre avvikelse (grön)  2. Avvikelse som kräver extra kontroll (orange) 3. Ny verksamhet eller ingen kontroll gjord. 

Med färgernas hjälp blir det tydligt vilket bedömning miljöförvaltningen gjort.

– Det finns inget som heter ”godkänd livsmedelskontroll” som det står på klistermärket och man använder en logga som liknar vår och formuleringar som kan blandas ihop med vår Livsmedelskollen, säger Tobias Johansson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar