Laddar

Cityhandeln går starkt: ”Glada att vi kom så högt”

Uppsala kvalar in på topp tio när landets bästa stadskärnor utses.

delningar

I branschtidningen Markets lista över Sveriges bästa cityhandel hamnar Uppsala city på en åttonde plats. Lisa Thörn, cityutvecklare i Uppsala, kommenterar utnämningen:

– Det har under senaste åren tillkommit flera butiker och vi har i samverkan arbetat med en tydlig stadsutveckling i city. Utbudet har utvecklats, förändrats. De flesta varumärkena finns representerade och inom en centrerade och lättöverskådlig yta i city.

Det växande utbudet och ökande antalet besökare till Gränbystaden ser inte Lisa Thörn som något hot mot centrumhandeln.

– Jag tror att både externhandel och cityhandeln är viktiga för en stads utveckling. Det är viktigt att man värnar om båda delarna och dess behov. Mångfalden i city är viktig och här kan du hitta fina butiker och guldkorn på tvärgatorna som kan vara lätta att missa, säger hon.

Med vårvärmens intåg har också flödet med människor ökat i city och då även till stans caféer och restauranger som ökat i omsättning. Antalet uteserveringar i dag är många gånger fler än tidigare år. Från 26 stycken 1997 till 132 i dag.

– Folk vill träffas och umgås och njuta av stadslivet. Staden ska leva 24 timmar om dygnet och här finns något för alla smaker, säger Lisa Thörn.

Vilka övriga fördelar har citykärnan? – Något kanske inte alla vet är att vi har ett fritt wifi som är ett av Europas snabbaste som sträcker sig kring gågatan och kring Fyrisån.

Cityhandel topp tio

Östersunds centrum

Linköping centrum

Kristianstad centrum

Karlstad centrum

Skellefteå centrum

Halmstad centrum

Visby centrum

Uppsala centrum

Helsingborgs centrum

Västerås centrum

Källa: Markets rapport Sveriges köpcentrum 2018.