Då är det parkour för nybörjare: “Behöver inte vara vältränad”

Föreningen Uppsala Parkour anordnar en pröva på-dag för den som är sugen på att testa.

delningar

I veckan anordnar Uppsala Parkour pröva på-dagar för de som är intresserade att testa på parkour.

– Det är ett träningssätt där man ska ta sig över och förbi hinder i miljön. Det är både fysiska och mentala utmaningar, säger Daniel Mollberg, ordförande vid Uppsala Parkour.

Foto: Uppsala Parkour

Parkour innehåller bland annat hopp och rullningar samt flera olika tekniker för att forcera hinder. Du kan i vanliga fall komma och testa på parkour vid vilket annat pass som helst, men vid dessa prova på-dagar är det mer fokus på nybörjarna.

– Det är mer nybörjarvänligt. Vi går igenom hur vi tränar, uppvärmning, provar på alla de stora huvudrörelserna, hur man undviker skador och vår filosofi. Man tränar för sin egen del, vi tävlar inte och det finns ingen hets eller konkurrens. Vi tränar och har kul tillsammans oavsett var i utvecklingen man är.

Daniel Mollberg, ordförande Uppsala Parkour.

Hur började du?

– Jag började för 10 år sedan och jag är 35 nu. Först när jag såg det tänkte jag att det inte var något för mig. Jag tänkte att det bara var folk som försökte göra coola grejer och det är inte min stil. Men sen när jag prövade på så handlade det mycket mer om lekfullhet och utmaningar som "undrar om det här går".

 – Ganska snabbt lärde man sig att komma över det mentala hindret. Till exempel att man vet att det ska gå att göra hoppet men det är svårt mentalt.

Andreas Rydström vid Uppsala Parkour. Foto: Andreas Mollberg

Kan vem som helst utöva parkour?

– Jag skulle säga att det är för alla. Jag var inte jätteung när jag började och de som har hållit på sen starten är upp mot 50 år. Eftersom det inte finns någon press att prestera kan man göra det i sin egen takt. Är man lite äldre kanske man tar lite längre tid på sig och är försiktigare med skador men det spelar ingen roll. Man behöver inte vara vältränad för att börja, det kommer av sig självt.

I morgon, onsdag, klockan 18:00-20:00 anordnas ett pröva på-pass och samlingsplatsen är vid stora trappan i centralpassagen, passagen under tågen vid centralstationen. Har du inte möjlighet att dyka upp då finns en andra chans på söndag klockan 13:00-15:00.

Foto: Uppsala Parkour

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar