Då kan du tvingas börja betala skatt på dina kläder

Per Bolund (MP) talar i Almedalen. Foto: Region Gotland/Louise Florin.

Regeringen vill att alla kemikalier i textilier ska beskattas framöver.

delningar

Januariavtalet som består av 73 punkter är den överenskommelse som regeringen slöt med Liberalerna och Centerpartiet under början av 2019.

En av dessa punkter rör beskattning av varor som innehåller farliga kemikalier. I dagsläget betalar vi kemikalieskatt på viss elektronik och vitvaror.

Januariavtalet syftar till att kemikalieskatten även ska börja innefatta vissa textilier framöver.

"Ekonomiska styrmedel ska användas för att ställa om samhället i miljövänlig riktning. Skatt på farliga kemikalier i kläder och skor införs", står det i överenskommelsen.

Under Miljöpartiets dag under Almedalsveckan tryckte bostadsminister Per Bolund (MP) ytterligare för att klädskatten kommer att bli verklighet inom den nuvarande mandatperioden.

– Det som kallas ”fast fashion” håller på att ta knäcken på vår planet. Snabbt. Enligt en ny rapport från FN går det åt 7500 liter vatten för att producera ett par jeans. Det är lika mycket som en person dricker på sju år. Det syns inte prislappen, sade Per Bolund (MP) under sitt tal på söndagen.

I en intervju med Aftonbladet samma dag kommenterar Boström klädskatten ytterligare.

– Enligt januariavtalet kommer vi att införa en skatt på textilier, eller rättare sagt en skatt på kemikalieinnehållet i textilierna. Under mandatperioden, men inte i den budget som vi jobbar med nu, säger han till Aftonbladet.

Det innebär att vi kan räkna med en kemikalieskatt på kläder och skor senast år 2022.

FAKTA

FAKTA OM KEMIKALIESKATTEN:

Det är egentligen företagen som är tvingade att betala skatt på elektronik och vitvaror i dagslägen, men det kompenserar företagen genom att höja priset på varorna för konsumenten.

Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten begränsas till maximalt 320 kronor per vara, så att en vara inte ska få en oproportionerligt hög skatt.

Syftet med kemikalieskatten är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.