Då sänks drivmedelsskatten – så påverkas bensinpriset

Genrefoto: Flickr.

Snart sänks skatten på bensin – då kan du räkna med att tanka billigare.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Sedan flera år tillbaka beslutade staten att skatten för fossila drivmedel varje år ska höjas, för att fler ska välja miljövänligare transportmedel.

Senast i januari 2019 höjdes bensinskatten med 26 öre/liter för bensin och 18,4 öre/liter för diesel.

Skatten räknas ut genom konsumentprisindex (KPI) plus två procentenheter. Men genom M/KDs höstbudget plockar man från och med den 1 juli 2019 bort, så att det endast är KPI som styr.

"Skatten på drivmedel ska 2019 i stället räknas upp i takt med andra prisökningar i samhället, det vill säga konsumentprisindex, och inte med KPI plus 2 procentenheter", skrev Moderaterna och Kristdemokraterna i sin motion i höstas.

Som Dina Pengar var först med att rapportera, innebär det här att bensinskatten sänks med 16 öre/liter inklusive moms den 1 juli i år.

Enligt Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarnas förening, kommer sänkningen dock inte att hålla i sig särskilt länge.

– Miljöminister Isabella Lövin har signalerat att bensinskatten höjs redan till årsskiftet och den gröna skatteväxlingen lär medföra att vi får räkna med rejäla höjningar framöver, säger hon till Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar