Dags för julmarknad på Wiks slott

Grafik: Disir Productions.

delningar

Många lokala utställare av hantverk, delikatesser och julgodsaker på årets marknad.

I år utökas julmarknaden och marknadsstånden flyttar ut på borggården och till Stenhuset invid slottet. Också i år går det att njuta av stämningsfull körsång med kören Cikada som håller julkonserter kl. 13.00 och 15.00 i Riddarsalen på Wiks slott.

Under julmarknaden lanseras även ett nytt kapitel i den historiska 3D-appen Visir Uplandia som sedan tidigare har kapitel om Uppsala Domkyrkostad och Öregrunds hamn. Appen, som är gratis, kan laddas ned på både App Store och Google Play och fungerar lika bra i mobil som på surfplatta. 

Tekniken kommer från spelvärlden och använder geopositionering som innebär att användaren rent fysiskt ska ta sig till förutbestämda platser för att där samtidigt möta en helt annan, virtuell värld i sin mobil eller platta.

Appens ledsagare genom Wiks historia är Ramborg Israelsdotter som levde på Wik i början av 1300-talet, innan slottet uppfördes i slutet av 1400-talet. Hon ägde det stora godset Wik och är den första och kanske mest intressanta huvudpersonen i Wiks långa historia. Ramborg tillhörde släkten And som var en av de mest tongivande medeltida släkterna i Uppland. Hon var även syssling till den heliga Birgitta.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar