Laddar

De ska samla in kläder till ungdomar: ”Varför blundar alla?”

Just nu sittstrejkar över 100 ungdomar från Afghanistan som inte vet hur deras framtid ser ut. Nu anordnar Refugees Welcome Uppsala en insamling av kläder och pengar - på Stora Torget i Uppsala.

delningar

Ideella föreningen Refugees Welcome Uppsala anordnar under onsdagen en insamling på Stora Torget för att ta emot sovsäckar, varma filtar, rena kläder (t ex jackor, tröjor, mössor, tjocka strumpor) och pengar till de över 100 ungdomar från Afghanistan som sitter på Mynttorget i Stockholm – i en ren protest.

– Vi stödjer de 100 tals ungdomar som sittstrejkar och dessa ungdomar kommer att befinna sig dag och natt där i väntan på svar från migrationsministern, om att få en chans att leva och få stanna i Sverige. Det är vår plikt som människor att hjälpa dessa flyktingar som länge nu levt i otrygghet och dåligt bemötande i Sverige. Vi kan bättre och Sverige behöver dessa ungdomar, säger Jeannette Escanilla, ordförande Refugees Welcome Uppsala.

Har ni haft någon kontakt med de här ungdomarna som sittstrejkar? – Vi har daglig kontakt med flera av de ungdomar som sittstrejkar. De är trötta och fryser på nätterna, men vill fortsätta tills de får besked om deras situation.

En av de som sittstrejkar är Safiolah, 19:

– Alla vet hur säkerhetsläget är i Afghanistan. Varför blundar Sveriges regering för detta och skickar oss till en säker död?

Refugees Welcome Uppsala önskar att man skänker  och pengar. Insamlingen sker mellan klockan 17.30 och 18.45.

– Vi kommer efter insamlingen på Stora torget att åka med alla saker folk ger oss till ungdomarna i Stockholm. Hoppas att Uppsalaborna kommer och återigen visar sitt solidariska stöd med de afghanska ungdomar som befinner sig i en desperat situation. Vi är människor och som människor får vi inte lämna de ensamma, säger Jeanette Escanilla.

Man kan också swisha 123 617 88 18 och skriva #sittstrejk om man vill vara med och stötta ungdomarna.