Laddar

De står för underhållningen på Kvalborg: ”Att spela på Katalin är det största vi gjort”

Småbarnspapporna i Souls Of Better Men har gått från att spela på Danmarks hembygdsgård till Katalin - och på Kvalborg är det dags för en ny spelning.

delningar

Den 29 april är det åter igen dags för  Souls Of Better Men att ta sig an en av Sveriges kanske mest populäraste konsertplats när rockbandet bjuder på sitt årliga Kvalborgsrock. I år på Katalins stora scen.

– Vi spelar en folklig rock och är ett band som passar många, oavsett om man är äldre och lyssnar på Bruce Springsteen eller om man är yngre. Vi kör ”folkrock” och sprider en bra stämning, det är fantastiskt trevligt att vara på en Souls Of Better Men-konsert helt enkelt, säger Carl Hammarlöf.

Tre av bandets fem medlemmar, John Carlsson (gitarr och sång), Erik Hedman (gitarr och kör) och Carl Hammarlöf (gitarr och sång), är arbetskollegor på Akademiska sjukhuset där de jobbar som sjuksköterskor.

Bandets övriga medlemmar, Johan Loft (cajon och kör), har under många år arbetat som kriminalvårdare men studerar just nu, och Linus Andersson (piano, dragspel och kör), bor faktiskt i Småland.

Man förstår snabbt att det inte alltid är enkelt att nå en full styrka när bandet repar då en bor så långt bort.

– Men det funkar jättebra, vi kör via länk över nätet. Teknik och effektivitet är avgörande ingredienser för att vi ska överleva som band och få familjeliv, jobb och rockdrömmar att gå ihop säger John.

– Det blir förstås annorlunda när man repar via länk. Musik handlar mycket om tajming och man vill ju kunna se när Linus drar fingrarna över pianot för att ta ett exempel men å andra sidan tvingar det oss att utveckla andra förmågor som musiker.

Alla  utom Johan har spelat instrument tidigare.

– Vi satt vid det här bordet, drack öl och hade trevligt, och det ena ledde till det andra, säger Carl om hur idén till att starta ett band kom till.

– Vi fick snabbt ihop en bra struktur. Frågan var bara vad vi skulle göra med grabben som inte spelade något instrument men som så gärna ville vara en del av ett rockband. ”Det spelar verkligen ingen roll vad jag gör,  bara jag får var en del av det här”, sa Johan.

– Vi sa: ”vi har ju ingen trummis så slå på den här akustiska gitarren så taktfast du kan”.

– När vi några veckor senare skulle repa dagarna innan vårt första gig kom Johan och sa att han hade köpt en grej. Det var en cajon (en typ av trumlåda som man sitter och slår på). Där föddes vår trummis. Det är Johan som kör cajon och haft en otrolig utveckling under dessa år, berättar John.

– Cajonen är en viktig del för vårt karaktäristiska sound.

John berättar att den skapande processen är slitsam där han själv eller Calle först presenterar en grundidé.

– Men vad som blir kvar av den efter processens slut det vet man aldrig. Det man dock kan vara rätt säker på är att resultatet låter bra, berättar John.

Carl:

– De skriver mest på engelska, men funderar lite fram- och tillbaka. Det är tilltalande att utmana sig i det svenska språket, det blir ofta lite mer naket och ärligt och det ligger ju i tiden, men vi får se. Det är rätt trevligt av varva båda språken.

En låt som är på svenska är ”Sången innan döden” och den toppar bandets Spotify över deras mest spelade låtar.

– För ett år sedan gick en av Johns vänner bort i cancer, berättar Carl.

– Som en reaktion på detta skrev han en fantastisk bra låt som nog var en viktig del i Johns sorgearbete.

John nickar instämmande.

– Din kompis hade två små barn som han lämnade efter sig, och nu kommer man själv upp i åldern där man faktiskt kan bli sjuk, och ha vänner som kan bli sjuka, inget kan längre tas för givet, fortsätter Carl.

– Det väcker eftertanke och gör att ett projekt som Souls of Better Men får djupare betydelse.

När jag träffar killarna är alla utom Linus närvarande. Men han ska komma under kvällen. Bandet har en rephelg där mycket ska bli gjort. För snart är det alltså dags igen. För en spelning på Katalin, något medlemmarna ser mycket fram emot.

– Att se oss giga är en ganska exklusiv upplevelse då vi max brukar få ihop 4-6 konserter om året, det går helt enkelt inte att pressa in så mycket mer. Men nu har vi fullt fokus på Katalin, tillsammans med våra fantastiska gästartister ska detta bli det bästa vi gjort, säger John.

Carl: – Jag tror ändå alla suktar lite efter turnén, det handlar om målsättningar och drömmar.

John: – Vi måste vara ärliga. Någonstans i bakhuvudet finns det väl ändå en dröm att någon skivbolagsdirektör ringer och säger: ”ska vi göra det här på riktigt”.