Laddar

Demonstranter lyftes bort vid blockad av fjärrvärmeverk

Foto: Extintion Rebellion Uppsala.

Ett 30-tal personer medverkade i ickevålds-blockaden av Vattenfalls fjärrvärmeverk i Uppsala.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På onsdagseftermiddagen inleddes ickevålds-blockaden av Vattenfalls fjärrvärmevärk i Boländerna, som organiseras av det nystartade nätverket Extinction Rebellion. Auktionen är en reaktion på Vattenfalls beslut att under denna vecka bränna tusentals ton kol.

Organisationen lyfter i ett pressmeddelande det faktum att Uppsala förra året utsågs till Årets Klimatstad av WWF – för en påbörjad progressiv klimatpolitik.

-Vi vill med vår fredliga blockad skicka ett tydligt budskap till alla makthavare att det inte går att ägna sig åt klimatskadlig verksamhet i Uppsala 2019 utan att förvänta sig motstånd. Vi gör detta för att Uppsala ska förtjäna sitt pris som klimatstad, säger Simon Rosén från Extinction Rebellion, i en kommentar.

Vidare menar organisationen att Vattenfall, som är helägt av svenska staten, som skulle kunna vara ledande i den hållbara omställningen i stället fortsätter att bränna fossila bränslen.

UNT rapporterade att ett 30-tal personer från Extinction Rebellion demonstrerade mot Vattenfalls beslut. Polis som var på plats för att övervaka demonstrationen lyfte bort ett antal demonstranter från en av infartsvägen till värmeverket.

– Aktionen gick väldigt bra. Det kom många personer, polisen var vänliga och vi fick fram vårt budskap att Vattenfall inte kan göra miljöskada utan att möta motstånd. Klimatrörelsen börjar få ett uppsving, säger Simon Rosén, till tidningen.

Relaterade artiklar