Demonstranter lyftes bort vid blockad av fjärrvärmeverk

Foto: Extintion Rebellion Uppsala.

Ett 30-tal personer medverkade i ickevålds-blockaden av Vattenfalls fjärrvärmeverk i Uppsala.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På onsdagseftermiddagen inleddes ickevålds-blockaden av Vattenfalls fjärrvärmevärk i Boländerna, som organiseras av det nystartade nätverket Extinction Rebellion. Auktionen är en reaktion på Vattenfalls beslut att under denna vecka bränna tusentals ton kol.

Organisationen lyfter i ett pressmeddelande det faktum att Uppsala förra året utsågs till Årets Klimatstad av WWF – för en påbörjad progressiv klimatpolitik.

-Vi vill med vår fredliga blockad skicka ett tydligt budskap till alla makthavare att det inte går att ägna sig åt klimatskadlig verksamhet i Uppsala 2019 utan att förvänta sig motstånd. Vi gör detta för att Uppsala ska förtjäna sitt pris som klimatstad, säger Simon Rosén från Extinction Rebellion, i en kommentar.

Vidare menar organisationen att Vattenfall, som är helägt av svenska staten, som skulle kunna vara ledande i den hållbara omställningen i stället fortsätter att bränna fossila bränslen.

UNT rapporterade att ett 30-tal personer från Extinction Rebellion demonstrerade mot Vattenfalls beslut. Polis som var på plats för att övervaka demonstrationen lyfte bort ett antal demonstranter från en av infartsvägen till värmeverket.

– Aktionen gick väldigt bra. Det kom många personer, polisen var vänliga och vi fick fram vårt budskap att Vattenfall inte kan göra miljöskada utan att möta motstånd. Klimatrörelsen börjar få ett uppsving, säger Simon Rosén, till tidningen.

FAKTA

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion startades 2018 som ett nätverk i London, Storbrittanien, och har mobiliserat allmänheten i fredlig civil olydnad för klimatet i aktioner med över tusen deltagare. Nätverket har spridit sig snabbt och de senaste tre månaderna har 209 grupper startat över hela världen. I Sverige har det startats grupper i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Skåne och Örebro. Detta är Extinction Rebellions första aktion i Uppsala, och de planerar göra fler aktioner.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar