Det här har Uppsalaborna helst på julbordet

Julmat, julbord. Pressbild: Hemköp/Axfood

Julvörten är en favorit på Uppsalabornas julbord – men det är inte lika populärt i övriga landet.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse – det är vad det svenska folket helst vill ha på julbordet. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

När Uppsalaborna dukar för julbord får det gärna fyllas av julknäcke, nötter och inte minst – julvört. I region Öst, som i statistiken innefattar länen Uppsala, Västmanland, Stockholm, Södermanland och Västmanland, äter nämligen invånarna mer julvört än i landet i genomsnitt. Det visar den julbordsstatistik som årligen tas fram av Hemköp.

På julborden i Uppsala är det 24 procent som har julvört, medan det bara är 15 procent av svenskarna i Blekinge och Skåne som vill äta julvört. Men det som Uppsalaborna allra helst har på julbordet är faktiskt julknäcke. Så mycket som 34 procent av Uppsalaborna har det på sitt julbord. Dessutom vill 21 procent ha nötter vid julen.

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten. De regionala skillnaderna visar att julölen står på bordet i Dalarna och Värmland. Rödkål och grönkål är andra favoriter. I Skåne och Blekinge är brunkålen en självklarhet men julknäcke och julkorv serveras sällan. I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras nästan aldrig. I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp i ett pressmeddelande.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat. Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Uppsalabornas favoriter på julbordet:

Brunkål 4%

Glögg 14%

Grönkål (fryst) 16%

Julknäcke 34%

Julkorv 19%

Julmust 18%

Julostkaka 14%

Julvört 24%

Julöl 16%

Köttbullar 19%

Leverpastej 17%

Nötter 21%

Prinskorv 16%

Risgrynsgröt 17%

Rödbetssallad 16%

Rödkål 14%

Senap 19%

Sill och Ansjovis 18%

Sylta 10%

Torkad Frukt 19%

Ägg 19%

FAKTA

Regionsindelningar:

Region Syd, här ingår följande län: Blekinge, Skåne

Region Öst, här ingår följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland

Region Norr, här ingår följande län: Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland

Region Väst, här ingår följande län: Värmland, Örebro, Dalarna, Halland, Västra Götaland                 

Region Sydost, här ingår följande län: Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland

Underlag: Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.             

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar