Laddar

Dödlig bakterie riskerade spridning – sjukhus anmäls

Flera personer riskerade att smittas av bakterien.

delningar

Under arbetet med ett blodprov på en avdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala i slutet av september uppstod en situation som nu har lett till en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Personalen som arbetade med blodprovet hade svårt att fastställa vilken typ av bakterie det rörde sig om, så arbetet drog ut på tiden och allt fler personer exponerades för provet under hela fem dagars tid.

Efter flera försök till identifiering blev det till slut tydligt att bakterien brucella fanns i blodet. Bakterien fanns även i andra vävnadsprover från samma patient som behandlades av annan personal.

Smittas man av brucella får man det som kallas för ”Maltafeber” med hög feber, svettningar, huvudvärk, frossa och magbesvär. Det kan också leda till svårare komplikationer och drygt två procent av de som drabbas avlider.

All den personal som hade kontakt med proverna eller vistades i de aktuella rummen skickades till infektionskliniken på sjukhuset för kontroll och provtagning. De fick även förebyggande mediciner utskrivna.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten