Dog i väntan på vård

Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

En patient avled i väntan på en vårdplats på akutmottagningen i Uppsala.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En patient som vårdades på Akademiska sjukhusets akutmottagning avled efter flera timmars väntan på en vårdplats. Läkarna hade bedömt att patienten var i behov av inläggning.

– Väntetiden kan inte kopplas direkt till dödsfallet, men den var en bidragande orsak, säger chefläkare Mikael Köhler till Nyhetsbyrån Siren.

Personen dog av proppar i lungorna. Mikael Köhler säger att övervakningen av patienten borde varit bättre. En annan brist var att de inte tagit hänsyn till patientens psykiska sjukdom. Mikael Köhler säger att det är svårare att bedöma en sådan patients sjukdomshistoria.

– Det finns alltid en risk att man undervärderar symptomen, exempelvis om patienten väldigt gärna vill gå hem eller negligerar symptomen, säger Mikael Köhler till Nyhetsbyrån Siren.

Vid tillfället var det både ett högt tryck på akuten och brist på vårdplatser. De stängda vårdplatserna har varit ett problem under början av året och beror på en brist av sjuksköterskor. Utan tillräckligt många sjuksköterskor kan inte alla vårdplatser hållas öppna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar