Duon bakom "Pillerpodden" släpper bok

Siri Strand är ena halvan av "Pillerpodden". Foto: Magnusson Aronsson.

En bok både för de som som drabbats av psykisk ohälsa och för deras anhöriga.

delningar

Under nästan fyra år har Siri Strand tillsammans med Emma Westas Rödin spelat in Pillerpodden i Uppsala där de bland annat diskuterat sin egen psykiska ohälsa. På senare tid har de också föreläst för bland annat politiker, tjänstemän, studenter och företagsledare. Nyligen släppte de boken "Ryck upp mig" som är fylld av egna erfarenheter, konkreta verktyg och humoristisk distans.

– Vi ser boken som ett diskussionsunderlag som kan ge tips kring hur man kan prata om psykisk ohälsa över generationsgränserna tillsammans med sina föräldrar. Ofta kan unga människor uppleva att vuxnas fördomar gentemot dem handlar om att de är lata eller bara ute efter uppmärksamhet. Det som försvårar är att både föräldrar och unga är så medvetna om sina fördomar gentemot varandra, säger Siri Strand.

Vad tror du skolan kan göra för att stötta unga som mår psykiskt dåligt?

– Dels att inkludera elevhälsan mer och dels att det inte ska kännas skamfyllt att ta hjälm av dem. Jag tror också att det inom idrott och hälsa behövs pratas med om den psykiska ohälsa och att skolpersonal signalerar att det är okej att livet ibland kan kännas svårt, säger hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar