Efter attackerna – nytt brott ska hjälpa blåljuspersonal

Under onsdagen presenterade regeringen ett förslag om en ny lagstiftning som ska hjälpa polis, ambulans och räddningstjänst.

delningar

Stenkastning, våld och skadegörelse riktat mot polis, ambulans och räddningstjänst har väckt stor uppmärksamhet och ilska de senaste åren. Under onsdagen presenterades ett delbetänkande om strängare straff för den typen av attacker. Bland annat ska ett nytt brott föras in i lagstiftningen föreslår regeringens utredare, riksåklagare Anders Perklev.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att utredningen tillsattes i december 2016. Uppdraget var att ”skapa ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner på grund av angrepp som har riktats mot bland annat polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård”.

I det delbetänkande som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tagit emot föreslås att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Redan i dag är det förbjudet att exempelvis kasta sten mot polis, men det nya förslaget ska tydliggöra brottets allvar och stärka skyddet för personalen.

Brottet gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Utredningen föreslår även två andra punkter:

* Att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år och att det högsta straffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

* Att en ny bestämmelse förs in i brottsbalken som innebär att domstolen ska se särskilt strängt på fall där någon med våld eller hot har angripit en annan person på grund av dennes arbete.

Betänkandet ska nu gå ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar