Efter ingripandet – polischefen hyllar Alvar, 12: ”Stort civilkurage”

Alvar Björk och Jale Poljarevius. Foto: Privat/Polisen.

Under tisdagen visade polisen i Uppsala sin tacksamhet för Alvars insats:” Framtida rekryteringsobjekt”

delningar

Det var i torsdags som Alvar Björk, 12 år, ingrep när en tonårskille gav sig på en man med funktionsnedsättning i Uppsala. Tonårskillen var på väg att putta mannen och då gick Alvar emellan. Det hela slutade med att killen istället puttade Alvar som for i backen och då blev sparkad i magen när han låg ned. När 24Uppsala pratade med honom under gårdagen berättade han att han fortfarande hade ont efter attacken. 

– Det har blivit mycket bättre. Det gör lite ont när jag går, så jag kan inte gå några längre sträckor, sa Alvar Björk då

I veckan har Alvar hyllats ordentligt för sin insats i sociala medier – både av polis och allmänhet. En av dem som stämmer in i hyllningskören är polischefen och Uppsalaprofilen Jale Poljarevius

– Det var väldigt modigt att en person, trots sin låga ålder, väljer att springa eller gå mot bekymret som uppstod. Det är väldigt ädelt och anmärkningsvärt. Jag ser framför mig att han är ett framtida rekryteringsobjekt för oss. Det är jättetrevligt att någon så ung visar på ett så stort civilkurage. Sedan är det väldigt beklagligt och tråkigt att han blev utsatt för våld när han valde att ingripa, säger han till 24Uppsala. 

För att visa sin tacksamhet för Alvars mod träffade Jale Poljarevius 12-åringen under dagen. 

– Vi tackar honom stort och bjuder honom hit så han får titta på polisbilar och utlysa sirener och blåljus, säger Jale Poljarevius. 

Det ska ha funnits flera vuxna som blev vittne till händelsen där Alvar valde att ingripa. 

– Det är väldigt svårt att säga generellt att alla ska ingripa för alla situationer är olika. Det finns alltid en risk och man måste kanske inte ingripa fysiskt, men alla kan ta upp mobilen och ringa eller vidta andra åtgärder. Att man bara struntar i att göra något tycker jag är beklagligt, säger Jale Poljarevius. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar